Faktaboks

Pavlo Lazarenko

Pavlo Ivanovytsj Lazarenko

Pavel Lazarenko

Født
23. januar 1953
Pavlo Lazarenko
Pavlo Lazarenko
Av /𝒲.
Lisens: CC BY 3.0

Pavlo Lazarenko er en ukrainsk politiker. Han var statsminister i Ukraina fra 1996 til 1997.

Lazarenko ble i 1981 Ukrainas yngste kollektivbrukdirektør. I 1992–1995 var han presidentrepresentant, senere guvernør i Dnipropetrovsk (nå Dnipro) fylke. I 1995 ble han utnevnt av president Leonid Kutsjma til første visestatsminister, og i 1996–1997 var han statsminister.

Som statsminister samarbeidet Lazarenko nært med Julia Timosjenko og selskapet Forente energisystemer, som fikk monopolstatus på det ukrainske gassmarkedet. Han ble beskyldt for omfattende korrupsjon. I 1997 gikk han av etter å ha røket uklar med Kutsjma. Lazarenko ble valgt til parlamentet i 1998. Samme år ble han arrestert i Sveits for forsøk på hvitvasking av penger, og han ble senere dømt in absentia. I 1999 søkte han politisk asyl i USA, men ble arrestert og senere dømt av amerikanske myndigheter for forsøk på hvitvasking og svindel.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg