Paulo Coelho

Faktaboks

Paulo Coelho

Paulo Coelho de Souza

uttale:

kwe´lju

født:
24. august 1947, Rio de Janeiro, Brasil
Paulo Coelho
Av /Penguin.

Paulo Coelho er en brasiliansk forfatter som har fått sine bøker utgitt i millionopplag, og som er oversatt til mer enn femti språk. Hans romaner, som handler om mennesker som leter etter seg selv og livets mening, er fylt av metafysiske elementer og religiøs mystisisme.

Etter en beskjeden begynnelse skrev Coelho suksessromanen Alkymisten, utgitt i 1988 (Originaltittel: O Alquimista. Norsk oversettelse, 1995). Nye romaner, som utgis i store opplag, har deretter kommet stort sett hvert år, som for eksempel Det femte fjell (1996. Originaltittel: O Monte Cinco. Norsk oversettelse, 1998), Veronika vil dø (1998, Originaltittel: Veronica decide morrer. Norsk oversettelse, 2002), som har mange selvbiografiske trekk, Djevelen og frøken Prym (2000. Originaltittel: O Demônio de a Srta. Prym. Norsk oversettelse, 2002), Elleve Minutter (2003. Originaltittel: Onze Minutos. Norsk oversettelse, 2003), Zahir (2005. Originaltittel: O Zahir. Norsk oversettelse, 2005) og Brida (2006).

Meningene om Coelhos produksjon er delte. Det er mange litteraturkritikere, ikke minst i Brasil, som setter spørsmålstegn ved den litterære verdien i tekstene, som de mener kun peker på magiske og overnaturlige løsninger på menneskets problemer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg