Paul Gavarni, fransk karikaturtegner, grafiker, bokillustratør og motedesigner som skildret sin samtid i realistisk, satirisk stil. Han var særlig kjent for sine muntre tegninger av det parisiske fornøyelsesliv på begynnelsen av 1800-tallet. I hans senere år framsto bildene mer som filosofiske og bitre samfunsskildringer. Paul Gavarni er et pseudonym for Guillaume-Sulpice Chevallie.

Han var for det meste selvlært som kunstner. Han startet sin karriere som mekaniker i en fabrikk, og i forbindelse med at han selv ville tegne maskiner, tok han kveldskurs i teknisk tegning og matematikk. Etterhvert fikk han et oppdrag som landskaps- og karttegner i departementet, som igjen førte til at han fikk reise rundt i Pyreneene, i det sørvestlige Frankrike. Han ble så grepet av landskapet der, at han senere tok sitt kunstnernavn fra landsbyen Gavarnie

Da han kom tilbake til Paris 1828 ville han heller bli kunstner, og begynte på egen hånd med intense studier av menneskekroppen. Fra 1830–1838 arbeidet han som motedesigner, og gjorde suksess med sine tegninger av elegante klær og kostymer for både kvinner og menn. Tegningene, i form av litografier, kom på trykk i motemagasiner. Samtidig leverte han også karikaturtegninger for flere vittighetsblader. Han elsket å skildre det parisiske bohemlivet, preget av uteliv, maskerader og karneval. Det går rykter om at han selv var en ekte dandy –kjekk, moteriktig og en kvinneforfører. En stor del av hans tegninger utkom i det franske vittighetsbladet Le Charivari (mellom 1837–1848).

Etter et opphold i London 1847–51 der han var medarbeider i Illustrated London News forandret han sin kunstneriske stil. Tegningene hans fremsto nå som dypt alvorlige sosiale skildringer, de var mer filosofiske, og det lå mer bitterhet i uttrykket. 

Han ga selv ut en rekke innbundne album med samlinger av sine grafiske blad. Et av disse, Les Propos de Thomas Vireloque (1853) handlet om en enøyet mann med stokk og kledd i filler, –en slags gatefilosof, som het Thomas Vireloque. Han illustrerte også bøker av de store franske forfatterne Honoré de Balzac og Marie-Joseph Eugène Sue og flere. De siste 15 år av sitt liv tegnet han for l'Illustration i Paris.Hans produksjon omfatter circa 10 000 tegninger/grafiske blad.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.