Paul Gavarni

Faktaboks

Paul Gavarni
født Guillaume-Sulpice Chevallie, og også under signaturen Hippolyte Chevalier
Uttale
gavarnˈi
Født
13. januar 1804
Død
24. november 1866, Paris
Selvportrett fra 1842 av Paul Gavarni
.

Artikkelstart

Paul Gavarni var en fransk karikaturtegner, grafiker, bokillustratør og motedesigner som skildret sin samtid i realistisk, satirisk stil. Han var særlig kjent for sine muntre tegninger av det parisiske fornøyelseslivet på begynnelsen av 1800-tallet. I hans senere år framsto bildene mer som filosofiske og bitre samfunsskildringer. Paul Gavarni er et pseudonym for Guillaume-Sulpice Chevallie.

Selvlært som kunstner

Han var for det meste selvlært som kunstner. Han startet sin karriere som mekaniker i en fabrikk, og i forbindelse med at han selv ville tegne maskiner, tok han kveldskurs i teknisk tegning og matematikk. Etter hvert fikk han et oppdrag som landskaps- og karttegner i departementet, dette igjen førte til at han fikk reise rundt i Pyreneene i det sørvestlige Frankrike. Han ble så grepet av landskapet der at han senere tok sitt kunstnernavn fra landsbyen Gavarnie.

Skildret bohemlivet i Paris

Motetegning av Paul Gavarni fra rundt 1830–1835
.

Da han kom tilbake til Paris i 1828, ville han heller bli kunstner og begynte på egen hånd med intense studier av menneskekroppen. Fra 1830 til 1838 arbeidet han som motedesigner og gjorde suksess med sine tegninger av elegante klær og kostymer for både kvinner og menn. Tegningene, i form av litografier, kom på trykk i motemagasiner. Samtidig leverte han også karikaturtegninger for flere vittighetsblader. Han elsket å skildre det parisiske bohemlivet, preget av uteliv, maskerader og karneval. Det går rykter om at han selv var en ekte dandy – kjekk, moteriktig og en kvinneforfører. En stor del av hans tegninger utkom i det franske vittighetsbladet Le Charivari mellom 1837 og 1848.

Skiftet perspektiv

Etter et opphold i London 1847–1851 der han var medarbeider i Illustrated London News, forandret han sin kunstneriske stil. Tegningene hans fremsto nå som dypt alvorlige sosiale skildringer. De var mer filosofiske, og det lå mer bitterhet i uttrykket.

Han ga selv ut en rekke innbundne album med samlinger av sine grafiske blad. Et av disse, Les Propos de Thomas Vireloque (1853), handlet om en enøyet mann med stokk og kledd i filler, en slags gatefilosof, som het Thomas Vireloque. Han illustrerte også bøker av de store franske forfatterne Honoré de Balzac og Marie-Joseph Eugène Sue og flere. De siste 15 årene av sitt liv tegnet han for L'Illustration i Paris. Hans produksjon omfatter rundt 10 000 tegninger og grafiske blad.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg