Patrick O'Brian

Faktaboks

Patrick O'Brian

Richard Patrick Russ

Uttale
oubrˈaiən
Født
12. desember 1914, London, Storbritannia
Død
2. januar 2000, Dublin, Irland

Artikkelstart

Patrick O'Brian var en irsk forfatter. O'Brians romaner er spennende og velskrevne, og han høstet stor anerkjennelse for sin miljøskildring og historiske etterrettelighet.

O'Brian debuterte i 1952 med romanen Testimonies, og fulgte opp med sjøromanene The Golden Ocean (1957) og The Unknown Shore (1959). Imidlertid er han særlig kjent for sin serie med historiske romaner fra Napoleonskrigene, med sjøkapteinen Jack Aubrey og skipslegen Stephen Maturin som hovedpersoner. Første bok i serien, Master and Commander, kom i 1970, og den 20. og siste, Blue at the Mizzen, i 1999. Han var i arbeid med bok nummer 21 da han døde.

I 2003 kom Peter Weirs film Master and Commander: The Far End of the World, med Russell Crowe og Paul Bettany i hovedrollene, som er basert på flere av bøkene i serien. Den ble en enorm suksess både hos kritikere og publikum.

O'Brian skrev ellers noveller og essayer, foruten kritikerroste biografier om Pablo Picasso og Joseph Banks. Han oversatte også Simone de Beauvoir til engelsk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg