Patrick Maynard Stuart Blackett, britisk fysiker, elev av Lord Rutherford og C. T. R. Wilson, professor ved Birkbeck College i London 1933–37, etterfulgte L. Bragg som professor i Manchester 1937, fra 1953 professor ved Imperial College, London og 1953–63 leder for Physics Department der, fra 1965 president for The Royal Society of London. Blackett er kjent for sin videreutvikling av Wilsons tåkekammer og for anvendelse av dette ved undersøkelser av den kosmiske stråling. For disse arbeidene fikk han i 1948 Nobelprisen i fysikk. Han gjorde også omfattende undersøkelser av Jordens magnetfelt.

Under den første verdenskrig var Blackett marineoffiser og deltok bl.a. i slaget ved Jylland. Han var meget brukt som rådgiver for den britiske regjering både i militære og vitenskapelige spørsmål. Han ledet under den annen verdenskrig en komité som arbeidet med anti-ubåtkrig, luftforsvar og utviklingen av radar.

Etter krigen var Blackett sterkt opptatt av fredsarbeid. Han skrev bl.a. Atomic Weapons and East–West Relations (1956) og Studies of War (1962). Adlet 1969.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.