Faktaboks

Patrice de MacMahon
Marie Edme Patrice Maurice MacMahon, hertug av Magenta
Uttale
makmaˈɔ
Født
13. juni 1808, Sully
Død
17. oktober 1893, Montcresson
Patrice de MacMahon
Av /Rijksmuseum.

Patrice de MacMahon var en fransk offiser og politiker av irsk ætt. Han var Frankrikes president i perioden 1873–1879, under den tredje republikk.

MacMahon utmerket seg i Krimkrigen ved erobringen av Sevastopol i 1855 og vant en viktig seier over Østerrike ved Magenta i 1859. Han ledet også de franske styrkene i nederlaget mot tyskerne ved Sedan i 1870, under den fransk-tyske krig. I april 1871 slo han ned Pariskommunen.

Ved Adolphe Thiers' fall i 1873 ble MacMahon valgt til president. Man håpet på hans hjelp til å gjenopprette kongedømmet. MacMahon var monarkist og klerikal-konservativ, men absolutt uvillig til å medvirke til et statskupp. I november 1873 ble den utøvende makt på sju år (septennatet) overdratt til MacMahon, og han fikk tittelen republikkens president. Men republikanerne vokste stadig i antall, og i 1875 ble den republikanske forfatningen vedtatt. I de følgende årene led MacMahon nederlag ved flere valg, og måtte i 1879 nedlegge presidentverdigheten og trekke seg tilbake fra det offentlige liv.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg