Patrice de MacMahon

Faktaboks

Patrice de MacMahon
Marie Edme Patrice Maurice MacMahon, hertug av Magenta
uttale:
makmaˈɔ
født:
13. juni 1808, Sully
død:
17. oktober 1893, Montcresson

Patrice de MacMahon var en fransk offiser og politiker av irsk ætt. Han var Frankrikes president i perioden 1873–1879, under den tredje republikk.

MacMahon utmerket seg i Krimkrigen ved erobringen av Sevastopol i 1855 og vant en viktig seier over Østerrike ved Magenta i 1859. Han ledet også de franske styrkene i nederlaget mot tyskerne ved Sedan i 1870, under den fransk-tyske krig. I april 1871 slo han ned Pariskommunen.

Ved Adolphe Thiers' fall i 1873 ble MacMahon valgt til president. Man håpet på hans hjelp til å gjenopprette kongedømmet. MacMahon var monarkist og klerikal-konservativ, men absolutt uvillig til å medvirke til et statskupp. I november 1873 ble den utøvende makt på sju år (septennatet) overdratt til MacMahon, og han fikk tittelen republikkens president. Men republikanernes tall vokste stadig, og i 1875 ble den republikanske forfatningen vedtatt. I de følgende årene led MacMahon nederlag ved flere valg, og måtte i 1879 nedlegge presidentverdigheten og trekke seg tilbake fra det offentlige liv.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg