Faktaboks

Pater D. Damien
Pater Damiaan. Egentlig Joseph de Veuster
Uttale
damjˈɛ
Født
1840
Død
1889
Pater D. Damien
Pater D. Damien
Av /Hawai’i State Archives, Honolulu 𝒲.

Pater Damien var en belgisk katolsk misjonær som ble kalt de spedalskes apostel. Damien tilhørte den katolske orden Jesu og Maria hellige hjerte. Han reiste i 1864 ut som misjonær til Hawaii. I 1873 ble han prest for de spedalske som var internert på øya Molokai. Han arbeidet som prest og lege for de spedalske. Etter 12 års arbeid fikk han selv spedalskhet (lepra) og døde 4 år senere.

Hans virke blant spedalske fikk anerkjennelse over hele verden. I India trakk Mahatma Gandhi ham fram som et eksempel for sine sosiale aktivisme og arbeid for å sikre hjelp til trengende.

Humaniseringen av leprakolonien

Damien var viktig for å skape en bedre organisering og humane leveforhold blant de spedalske. Han var også dyktig til å få hjelp til de spedalske i form av bedre tilgang på mat, bedre boligforhold og hygieniske forhold. De spedalske på Hawaii var isolert for å hindre at sykdommen skulle spre seg, og hadde før han kom i praksis blitt overlatt til seg selv under svært kummerlige forhold.

Nasjonal helt i Belgia og Hawaii

I 1936 ble Damiens lik, etter initiativ fra den belgiske kong Leopold III og den belgiske regjering, transportert til Belgia og gravlagt i fødebyen Leuven. Etter at han ble helgenforklart ble hans høyre hånd ført tilbake til Hawaii og gravlagt i hans opprinnelige grav på Molokai. Hans dødsdag, 15. april, er en offentlig fridag i Hawaii og han er skytshelgen for den katolske kirke på Hawaii.

Både i Hawaii og i fødelandet har det blitt laget egne Damien-museer. I 2005 ble han utnevnt som alle tiders største belgier av en belgisk radiokanal, og det finnes statuer av ham i flere kirker og katedraler. Det er skrevet en rekke bøker og laget flere filmer og program på TV og radio om hans arbeid.

Helgenforklaring

Damien ble utnevnt som helgen av den romersk-katolske kirke av pave Benedict XVI den 11. oktober 2009. Både i den anglikanske kirke og i andre kirkesamfunn sees han på som en åndelig inspirator for arbeidet med spedalske og utstøtte. En rekke kirker, hjelpeorganisasjoner, stiftelser, klinikker og skoler flere steder i verden har fått hans navn. Da Damien ble helgeforklart sa den amerikanske presidenten Barack Obama at han var et eksempel for alle i kampen mot sykdom og trakk sammenligningen med de som var rammet av HIV/AIDS og tidligere tiders spedalske.

Kritikken av Damien

Fra protestantisk hold og fra nasjonalister på Hawaii har det vært reist kritikk mot Damien. Kritikken har gått på at han forhindret bruken av prester rekruttert fra lokalbefolkningen, og at han bekjempet politisk og religiøst opposisjonelle til dels med brutale virkemidler. Noen protestanter så ham også som et dårlig eksempel ved sin livsførsel og mente at han selv ble spedalsk fordi han ikke utviste tilstrekkelig hygiene.

Ettermæle

Bildet av Damien er i vår tid mer blandet enn tidligere, men det gjenstår at han har blitt stående som en viktig inspirator for arbeidet med utstøtte. Damien har fått stor betydning internasjonalt innen den katolske kirke, andre trossamfunn og som inspirator på tvers av politiske, religiøse og nasjonale skiller.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Daws, Gavan (1984). Holy Man: Father Damien of Molokai. Honolulo: University of Hawaii Press
  • Eynikel, Hilde (1999). Molokai: the Story of Father Damien. Staten Island: Alba House
  • Stewart, Richard (2000). Leper Priest of Moloka’i. Honolulo: University of Hawaii Press

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg