Pasargadae

Pasargadae. Gravmælet til Kyros 2.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Pasargadae, oldtidsby i Iran, 90 kilometer nordøst for Shiraz. Pasargadae ble grunnlagt av Kyros 2 omkring 550 fvt. som hovedstad i Perserriket. Han lot bygge et stort citadell, palasser med vakre hager, et zoroastrisk ildtempel og ifølge tradisjonen også sitt eget gravmæle.

Faktaboks

Uttale
pasˈargadae
Også kjent som
Pasargadai

Da Dareios 1 overtok makten i 521 fvt., valgte han Susa som hovedstad. Men Dareios 1 bygget også nye palasser i Persepolis, rundt førti kilometer syd-vest for Pasargadae. Den tidligere hovedstaden mistet slik sin betydning.

Det fant sted utgravninger i Pasargadae allerede i 1905. Med lengre opphold fortsatte utgravningene gjennom hele 1900-tallet. I våre dager er utgravningene underlagt Den iranske kulturminneorganisasjonen, Iranian Cultural Heritage Organisation.

Pasargadae er et av de mest besøkte turiststedene i Iran og står i dag på UNESCOs Liste over verdens kultur- og naturarv.

Kyros' gravmæle

Det mest kjente byggverket i Pasargadae er det som skal være Kyros 2s gravmæle. Det består av en liten bygning som er plassert på en høy plattform med seks trapper. Denne skal ha eksistert allerede da Aleksander den store erobret området i 330 fvt. I henhold til en legende skal en av hans soldater ha gått inn i gravmælet og ha funnet en innskrift som bekreftet at dette faktisk var Kyros´gravmæle.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg