Partiet De Kristne er et norsk politisk parti som ble stiftet i 2011 på Bømlo i Hordaland. Fram til 2015 het det De Kristne.

Ved stortingsvalget i 2017 stilte partiet liste i alle fylker og fikk ca. 8 700 stemmer (0,3 prosent). Ved stortingsvalget i 2013 stemte ca. 17 700 velgere på partiet (0,6 prosent). Størst var oppslutningen i Vest-Agder (2,0 prosent). Ved kommunestyrevalget i 2015 stilte det liste i 70 kommuner.

Partileder fra 2013 er Erik Selle.

Partiet De Kristne bygger på et kristenkonservativt verdigrunnlag. Partiet ble stiftet som en reaksjon på at Kristelig Folkeparti, ifølge initiativtakerne, gradvis hadde fjernet seg fra de tradisjonelle kristne verdier. Den utløsende faktor var at sentrale krefter i KrF ønsket å fjerne bekjennelsesparagrafen for tillitsvalgte.

Ifølge Partiet De Kristnes program vil det «løfte fram det livslange, monogame ekteskapet mellom mann og kvinne som norm og ideal». Partiet vil ikke akseptere andre samlivs- og familieformer enn det tradisjonelle ekteskapet. Partiet De Kristne gir også helhjertet støtte til staten Israel. Retten til liv fra unnfangelse til naturlig død er også en av partiets hjertesaker.

For Kristelig Folkeparti var etableringen av De Kristne som parti problematisk. Tidligere KrF-leder Dagfinn Høybråten advarte i desember 2012 offentlig mot den nye konkurrenten. Han mente at det nye partiet ville virke splittende på den kristne velgerflokken. KrF ville miste velgere, men uten at De Kristne til gjengjeld ville erobre noen mandater, mente han.

Partiet De Kristne fikk i 2015 egen ungdomsorganisasjon, De Kristnes Ungdom. Leder er Olympia Ahenkorah, Oslo.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

2. juli 2017 skrev Sverre Olav Lundal

Kvifor er svaret til partistiftar Terje Simonsen på kritikken frå Kristeleg Folkeparti utelate i gjeldande versjon av artikkelen?

2. juli 2017 svarte Olav Garvik

Hei Lundal,
Det skuldast rett og slett at kommentaren frå Terje Simonsen etter så mange år heng litt i "lause lufta". Lesaren vil spørja seg kven denne Simonsen er. Joda, han var partistiftar, men det er jo svært lenge sidan han spela ei rolle i partiet.
Vennleg helsing
Olav Garvik

3. juli 2017 svarte Sverre Olav Lundal

Hei Garvik,
Det er høgst relevant at kommentaren til kritikken blir ståande. Dessutan er det ikkje lenge sidan Terje Simonsen spela ei rolle i partiet. Han blei sjuk i februar 2014, og døydde i november 2015.

2. juli 2017 skrev Sverre Olav Lundal

Kvifor er svaret til partistiftar Terje Simonsen på kritikken frå Kristeleg Folkeparti utelate i gjeldande versjon av artikkelen?

3. juli 2017 skrev Olav Garvik

Hei,
Det er eg usamd med deg i. Skulle vi ha kommentaren frå Simonsen ståande, måtte vi introdusera han. Han var nemnt i tidlegare versjonar, som partisekretær. Seinare kom Jan Ingvaldsen, som og er død. Den beste løysinga ville kanskje vera å sløyfa heile dette avsnittet med Høybråten sin kommentar. Det får eg vurdera.
Helsing
Olav Garvik

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.