Partiet De Kristne

Logo
Av .

Artikkelstart

Partiet De Kristne er et norsk politisk parti som ble stiftet i 2011 på Bømlo i Hordaland. Fram til 2015 het det De Kristne.

Ved stortingsvalget i 2017 stilte partiet liste i alle fylker og fikk rundt 8 700 stemmer (0,3 prosent). Ved stortingsvalget i 2013 stemte omtrent 17 700 velgere på partiet (0,6 prosent). Størst var oppslutningen i Vest-Agder (2,0 prosent). Ved kommunestyrevalget i 2015 stilte det liste i 70 kommuner.

Ved kommunestyre- og fylkestingsvalget i 2019 fikk Partiet De Kristne innvalgt én representant i fylkestinget i Agder, og fikk samtidig én representant blant annet i bystyret i Kristiansand og i Ålesund. Størst oppslutning fikk partiet ved kommunevalget i Bømlo med 4,3 prosent. Partiet stilte liste i 54 kommuner og i samtlige 11 fylker, og fikk totalt rundt 10 400 stemmer.

Partileder fra 2013 er Erik Selle. Partiet fikk i 2015 en ungdomsorganisasjon, De Kristnes Ungdom.

Verdigrunnlag

Partiet De Kristne bygger på et kristenkonservativt verdigrunnlag. Partiet ble stiftet som en reaksjon på at Kristelig Folkeparti, ifølge initiativtakerne, gradvis hadde fjernet seg fra de tradisjonelle kristne verdiene. Den utløsende faktor var at sentrale krefter i KrF ønsket å fjerne bekjennelsesparagrafen for tillitsvalgte.

Hjertesaker

Ifølge Partiet De Kristnes program vil det «løfte fram det livslange, monogame ekteskapet mellom mann og kvinne som norm og ideal». Partiet vil ikke akseptere andre samlivs- og familieformer enn det tradisjonelle ekteskapet. Partiet De Kristne gir også helhjertet støtte til staten Israel. Retten til liv fra unnfangelse til naturlig død er også en av partiets hjertesaker.

Advarsel fra KrF

For Kristelig Folkeparti var etableringen av De Kristne som parti problematisk. Tidligere KrF-leder Dagfinn Høybråten advarte i desember 2012 offentlig mot den nye konkurrenten. Han mente at det nye partiet ville virke splittende på den kristne velgerflokken. KrF ville miste velgere, men uten at De Kristne til gjengjeld ville erobre noen mandater, mente han.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (5)

skrev Sverre Olav Lundal

Kvifor er svaret til partistiftar Terje Simonsen på kritikken frå Kristeleg Folkeparti utelate i gjeldande versjon av artikkelen?

svarte Olav Garvik

Hei Lundal, Det skuldast rett og slett at kommentaren frå Terje Simonsen etter så mange år heng litt i "lause lufta". Lesaren vil spørja seg kven denne Simonsen er. Joda, han var partistiftar, men det er jo svært lenge sidan han spela ei rolle i partiet. Vennleg helsing Olav Garvik

svarte Sverre Olav Lundal

Hei Garvik, Det er høgst relevant at kommentaren til kritikken blir ståande. Dessutan er det ikkje lenge sidan Terje Simonsen spela ei rolle i partiet. Han blei sjuk i februar 2014, og døydde i november 2015.

skrev Sverre Olav Lundal

Kvifor er svaret til partistiftar Terje Simonsen på kritikken frå Kristeleg Folkeparti utelate i gjeldande versjon av artikkelen?

skrev Olav Garvik

Hei, Det er eg usamd med deg i. Skulle vi ha kommentaren frå Simonsen ståande, måtte vi introdusera han. Han var nemnt i tidlegare versjonar, som partisekretær. Seinare kom Jan Ingvaldsen, som og er død. Den beste løysinga ville kanskje vera å sløyfa heile dette avsnittet med Høybråten sin kommentar. Det får eg vurdera. Helsing Olav Garvik

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg