Paris – Roubaix

Sykkelrittet Paris – Roubaix er ansett som et av de tøffeste landeveisrittene i verden og blir kalt Helvete i nord. Bildet er fra 2008-utgaven og viser Tom Boonen tett etterfulgt av Fabian Cancellara og Alessandro Ballan.

.
Lisens: fri

Artikkelstart

Paris – Roubaix er det mest berømte av de klassiske endags-sykkelrittene. Det er et av sykkelsportens eldste og mest populære ritt og blir arrangert i Nord-Frankrike i april hvert år. Distansen er på cirka 260 kilometer og rittet har fått kallenavnet «Helvete i nord» på grunn av rittets tøffe løypeprofil med blant annet mange og lange brosteinsstrekninger.

Faktaboks

Også kjent som

Helvete i nord og Klassikernes dronning

Startstedet for rittet ble flyttet fra Paris til Compiègne i 1968 og rittet avsluttes med at rytterne kjører den siste kilometeren på velodromen i Roubaix.

Første utgave av rittet gikk av stabelen i 1896 og ble vunnet av tyskeren Josef Fischer. Rekorden for flest seire totalt innehar belgierne Roger De Vlaeminck og Tom Boonen, som begge har vunnet rittet fire ganger.

Ingen nordmann (senior) har noen gang vunnet rittet, men Thor Hushovd kom på tredjeplass i 2009 og andreplass i 2010. I 2021 vant Stian Edvardsen-Fredheim juniorenes utgave, som første nordmann noensinne. 2021-utgaven ble arrangert på høsten, i oktober.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg