Curitiba, Paraná
Curitiba er hovedstaden i Praná.
Av .
Lisens: CC BY 2.0
Iguaçu-fallene
Iguaçu-fallene ligger på grensen mellom Argentina og Brasil.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Paraná er en delstat i Brasil, lengst nord i Sør-regionen, med kyst til Atlanterhavet i øst. Delstaten grenser til Paraguay og Argentina i sørvest og til delstatene São Paulo i nord, Mato Grosso do Sul i nordvest og Santa Catarina i sør. Paraná omfatter et areal på 199 709 km2 og har 11 516 840 innbyggere (IBGE, estimat for 2020). Hovedstad og største by er Curitiba.

Natur

Fjellene Serra do Mar løper tett langs den smale kyststripen (Litoral) og skiller denne fra platålandet som dekker hele det indre av delstaten. Den 98 kilometer lange kyststripen brytes av Paranaguábukten. Platålandet inndeles i Atlanterhavsplatået, dannet av granitt nær kysten, og det sørlige platået (Planalto Meridional), dannet av basalt i det indre. Fra Serra do Mar heller platålandet vestover mot elven Paraná, som danner delstatens vestgrense. Elven Paraná er en del av elvesystemet Da Prata som ender ut i Rio de la Plata ved Buenos Aires. Verdens nest største vannkraftverk, Itaipu-demningen, demmer opp Paraná i en 1400 km2 stor kunstig innsjø langs grensen mot Paraguay. Bielven Iguaçu danner på grensen mot Argentina Iguazufallene, som er et av verdens mektigste fossefall. Klimaet er subtropisk.

Befolkning

Innbyggerne består av etterkommere etter italienske, tyske, slaviske og japanske immigranter, afrikanske slaver og urfolk. I moderne tid har paraguayanere bosatt seg lengst vest i Paraná. Under den økonomiske stagnasjonsperioden i 1970-årene utvandret mange fra landsbygda til São Paulo, Mato Grosso og Rondônia. Om lag 86 prosent av befolkningen bor i byer. Største byregioner er hovedstaden Curitiba, Londrina, Maringá, Ponta Grossa og Cascavel.

Næringsliv

Paraná har et variert og relativt avansert næringsliv. Den vulkanske basaltjorden i det indre av Paraná danner basis for et omfattende jordbruk. Delstaten er en ledende produsent av mais, hvete, og soyabønner. Ellers dyrkes kaffe, poteter, sukkerrør, tomater, maniok og ris. Det drives omfattende oppdrett av griser og fjærkre. Delstaten er en storeksportør av vannkraft, særlig fra Itaipu ved Paranáelven. Industrien omfatter bearbeiding av landbruksvarer (tømmer og yerba maté), produksjon av papir og cellulose, gjødningsstoffer, bygningsvarer, metallvarer og elektriske produkter. Siden 1990-årene er det utviklet en omfattende bilindustri med hjelp av både Audi/Volkswagen og Renault. Foz do Iguaçu er et viktig turistsenter for de nærliggende fossefallene som står på UNESCOs verdensarvliste. Samferdselen er velfungerende. Blant annet har et offentlig kommunikasjonssystem i hovedstaden Curitiba tiltrukket seg internasjonal oppmerksomhet grunnet sin miljøvennlighet. Det fleste av eksportvarene skipes ut over havnebyen Paranaguá.

Historie

De første immigrantene fra Portugal og São Paulo ble lokket av gullfunn på 1600-tallet, men kvegdrift ble straks viktigste næringsvei. Området var en del av São Paulo inntil autonomi ble innvilget i 1853. Et immigrasjonsprogram lokket i perioden 1875–90 til seg store mengder av slaviske folk fra Polen, Russland og Østerrike-Ungarn samt noen tyskere og italienere. Samtidig ble jernbanen utbygd for å utnytte de rike skogressursene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg