Paradise Hotel

Artikkelstart

Paradise Hotel er et realityprogram som har vært sendt på TV3 siden 2009. Paradise Hotel er i stil og konsept lik reality-formater som Big Brother og Robinson og hører til undersjangeren overvåknings-konkurranse-reality. Alle sesongene har blitt ledet av Triana Iglesias.

Formatet

Programmets premiss er at fem kvinner og fem menn i alderen 20–30 sjekker inn på et luksushotell i Mexico og konkurrerer om å være på hotellet lengst mulig. Deltakerne må finne en partner de kan «stå med» og danne et par for å forbli på hotellet. Hver uke sjekker det nemlig inn en ny deltaker på hotellet hvis mål er å splitte et av parene. Hvis denne deltakeren klarer å splitte et par, vil den nye deltakeren få bli på hotellet, og partneren som blir erstattet må dra hjem. Programmet gir deltakerne utfordringer hver uke hvor de konkurrerer om fordeler eller en «makt», som deltakerne kaller det. «Makten» kan for eksempel være immunitet fra hjemsendelse.

Formatet er adaptert fra USA hvor det ble skapt av Howard Davidson og Phil Roberts for TV-kanalen FOX. Der gikk programmet i kun to sesonger. Formatet har imidlertid blitt en vedvarende suksess i Skandinavia for de skandinaviske TV3-kanalene.

Norge

I Norge har programmet samlet mellom 150 000 og 300 000 seere. På grunn av en del fyll og nakenhet sendes programmet etter vannskillet, og sendetiden de første sesongene var fra 21.30–22.30. Programmet har de to siste sesongene blitt sendt en time senere, klokka 22.30.

Det er få norske TV-program som er gjenstand for like mye medieoppmerksomhet som Paradise Hotel. Deltakere befinner seg ofte i kjendisspaltene, og programmet har inspirert flere kronikker fylt med moralsk indignasjon, hvor «søppel-TV» og «mobbe-TV» er beskrivelser som har gått igjen. Programmet blir ofte beskyldt for å fokusere for mye på festing, utseende og intriger og at deltakerne er dårlige idealer for ungdom.

Paradise Hotel har også utmerket seg som et selvrefleksivt reality-program og baserer seg i stor grad på humor. Programmet tydeliggjør den store graden av fiksjonalisering som foregår. Programmet har også vært et utgangspunkt for flere norske mediepersonligheter som Stian «Staysman» Thorbjørnsen, Petter Pilgaard og Vida Lill Gausemel Berge.

Iselin Michelsens «rekehistorie» ble kåret til årets TV-øyeblikk under Gullruten 2012. I tillegg er selve serien blitt nominert til beste konkurransedrevne reality under Gullruten 2018.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg