Papua Ny-Guineas politiske system

Siden uavhengigheten i 1975 har Papua Ny-Guinea hatt en britisk-preget parlamentarisk-demokratisk styreform. Den britiske dronning er landets statsoverhode, og er representert ved en generalguvernør. Generalguvernøren, som sitter for en periode på seks år, må være fra Papua Ny-Guinea. Han utnevnes av statsoverhodet etter forslag fra regjering og nasjonalforsamling. Lovgivende makt er lagt til nasjonalforsamlingen, forsamlingshuset, med 109 medlemmer valgt for fem år fra énpersonskretser. Utøvende makt er lagt til regjeringen, hvis leder utnevnes av generalguvernøren etter forslag fra forsamlingshuset. Regjeringen er ansvarlig overfor forsamlingshuset.

Politikken preges av mange og løse partigrupperinger, av betydelig grad av personrivaleri og korrupsjon. De regionale og stammemessige motsetninger har også i perioder vært betydelige. En sårbar økonomi, naturkatastrofer (vulkanutbrudd og jordskjelv), en aggressiv tømmer- og gruvevirksomhet, og til tider spente forhold til naboland er også årsaker til politisk spenning.

Landet er inndelt i 19 provinser samt hovedstadsdistriktet. Provinsene ledes av en statlig utnevnt guvernør. I 1995 ble styret i de tidligere nokså selvstendige provinsene endret i sentraliserende retning. Hovedstadsområdet har et eget, statlig kontrollert, styresett.

Øverste domstol er høyesterett, hvis formann utnevnes av generalguvernøren etter forslag fra statsministeren. Andre dommere nomineres av en spesiell kommisjon. Rettsvesenet er preget av britisk-australsk innflytelse.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.