Panzerkampfwagen II, fork. PzKpfw II, ofte referert til som Panzer II, tysk lett stridsvogn brukt under den annen verdenskrig.

PzKpfw II ble levert til den tyske hæren fra 1936, og utgjorde en betydelig del av de tyske stridsvognskreftene under invasjonen av Polen og felttogene i 1940, selv om den allerede ved slutten av felttogene på vestfronten begynte å vise seg utdatert og ble i større grad brukt til oppklaring. Fra slutten av 1943 ble PzKpfw II faset ut av tjeneste i regulære stridsvognsregimenter, men ble brukt helt til slutten av krigen på sekundære fronter. I alt ble over 1900 PzKpfw II stridsvogner produsert i en rekke varianter fra 1936 frem til desember 1942. 1943/44 ble 100 ytterligere PzKpwf II Ausf L «Luchs» produsert.

I Norge ble PzKpfw II brukt av tyske styrker i kamp under felttoget i Norge, og til vakttjeneste under okkupasjonen.

De aller fleste variantene var utrustet med en 2 cm KwK30 L/55 maskinkanon og en 7,92 mm MG34 mitraljøse, hadde en vekt på mellom omkring 9 og 10 tonn, og et mannskap på tre.

Blant de viktigste og mest kjente kampkjøretøyer basert på PzKpfw II chassis var panserjageren Marder II og den selvdrevne haubitseren Wespe.

  • Spielberger, Walter J.: Panzers I and II, and their variants, Schiffer Publishing, 2007

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.