Panther

Panther Ausf. G
.
Lisens: CC BY SA 2.0

Panzerkampfwagen V Panther er en tysk stridsvogn som ble brukt under andre verdenskrig. Den regnes som en av de beste stridsvogntypene brukt under krigen.

Panther hadde en god kombinasjon av kraftig bestykning, relativt god mobilitet og tykk bepansring. Den benyttet skråstilt panser for bedre effekt, tilsvarende den sovjetiske T-34.

De første stridsvognene av den første produksjonsvarianten Panther Ausf D (Ausfürung D) stod ferdig i januar 1943, og de første stridsvognene ble levert allerede februar samme år men ble gjenkalt på grunn av mekaniske problemer. Panther Ausf D ble tatt i bruk i mai og hadde sin ilddåp under slaget ved Kursk i juli 1943, men led fremdeles med tekniske problemer.

Da den neste varianten Panther Ausf A ble satt i produksjon i august 1943 var de fleste problemene med den første varianten utbedret, og en ytterligere forbedret variant ble produsert fra mars 1944 under betegnelsen Ausf G. Den siste varianten utgjorde omtrent halvparten av de tilsammen 5590 Panther stridsvogner som ble produsert. To andre militære kjøretøy ble også produsert, basert på chassiet til Panther. Disse var panserjageren Jagdpanther og bergningsvognen Bergepanther.

Spesifikasjoner

Varianten Panther Auf G var utstyrt med en Maybach tolvsylindret bensinmotor med en ytelse på 700 hestekrefter. Den var utrustet med en 75-millimeter KwK42 L/70 kanon og to eller tre 7,92-millimeter mitraljøser.

  • Vekt: 45,3 tonn
  • Lengde: 6,94 meter; 8,86 meter med kanonløp
  • Pansring: 13–120 millimeter
  • Toppfart: 48 km/t
  • Rekkevidde: 200 kilometer
  • Mannskap: 5

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg