Panther, eg. Panzerkampfwagen V Panther, tysk middelstung stridsvogn brukt under den annen verdenskrig, regnes som en av de beste stridsvogntypene brukt under krigen.

Panther hadde en god kombinasjon av tykk bepansring, og benyttet skråstilt panser for bedre effekt, tilsvarende den sovjetiske T-34, kraftig bestykning og relativt god mobilitet. Den første varianten Panther Ausf D (Ausfürung D) ble satt i produksjon fra januar 1943, og de første stridsvognene ble levert allerede i februar samme år men ble gjenkalt på grunn av mekaniske problemer. Panther Ausf D ble operativ i mai og hadde sin ilddåp under slaget ved Kursk i juli 1943, men led fremdeles med tekniske problemer.

Da den neste varianten Panther Ausf A ble satt i produksjon i august 1943 var de fleste problemene med den første varianten utbedret, og en ytterligere forbedret variant ble produsert fra mars 1944 under betegnelsen Ausf G. Den siste varianten utgjorde omtrent halvparten av de tilsammen omkring 6000 Panther stridsvogner som ble produsert. To andre militære kjøretøy ble og produsert basert på chassiet til Panther, panserjageren Jagdpanther og bergningsvognen Bergepanther.

Alle variantene var utstyrt med en Maybach HL230P30 V-12 bensinmotor med en ytelse på 700 hk, hadde som hovedbestykning en 75 mm KwK42 L/70 kanon og et mannskap på fem. Vekten til en Panther Ausf G var på 45,5 tonn.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.