Palazzo Farnese

Palazzo Farnese i Roma, oppført etter planer av to av renessansens mest berømte arkitekter, Antonio da Sangallo d.y. og Michelangelo.

Av /NTB Scanpix ※.

Palazzo Farnese, palass i Roma, nær Campo de' Fiori, et av Romas vakreste renessansepalasser. Påbegynt 1512 for kardinal Alessandro Farnese (senere pave Paul 3), oppført under ledelse av Antonio da Sangallo d.y., fortsatt etter 1546 av Michelangelo, som føyde til øverste etasje og ved den berømte gesims gav bygningen dens kraftige avslutning. Giacomo della Porta bygde 1589 fløyen med loggiaen på gårdens bakside, hvor Annibale Carracci med bistand av sin bror Agostino og Domenichino 1595–1604 smykket så vel et gemakk som det store galleri med sine epokegjørende fresker. Bl.a. på grunn av den bestemte betoning av midtaksen som betegnet avgjort overgang til barokken, ble byggverket til langt inn på 1700-tallet det store mønster for europeisk palassarkitektur. Etter Michelangelos plan skulle anlegget være ført tvers over Tevere (Tiber).

Faktaboks

Uttale
palazzo farnˈese

Da familien Farnese døde ut 1731, gikk palasset i arv til det spanske kongehus, og var fra 1735 kongen av Napolis residens i Roma. Den franske regjering leide 1874 palasset for den franske ambassade, året etter også for den arkeologiske École française de Rome, og kjøpte det 1908.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg