PRISM, Power Innovative Small Module, er en ny type fjerdegenerasjons hurtigreaktor som er under utvikling av GE Hitachi Nuclear Energy.

Konstruksjonen er basert på den amerikanske forskningsreaktoren EBR-II som var i drift fram til 1994, da den amerikanske Kongressen trakk støtten til utviklingsprogrammet. Til forskjell fra de vanlige termiske reaktorene bruker PRISM-reaktoren flytende natrium som kjølemiddel. Ytelsen er på 311 MWe.

Reaktoren tilbyr passiv sikkerhet og er konstruert slik at når det inntrer en uønsket temperaturstigning, for eksempel som følge av et uhell, vil reaktorkjernen utvide seg på en måte som medfører at kjernereaksjonene dempes. Dermed vil reaktoren slå av seg selv, kun som følge av naturlovene, uten å være avhengig av menneskelig inngripen. Ved å bruke flytende metall som kjølemiddel i stedet for vann, kan overskuddsvarme dessuten lett transporteres bort uten at noen av reaktorens komponenter blir skadet.

Reaktoren skal representere selskapets løsning for en lukket kjernebrenselsyklus, og vil kunne ta hånd om det radioaktive avfallet fra lettvannsreaktorene og utnytte opptil 95 prosent av den potensielle energien som ligger i uranet og transuranene. Storbritannia har store lagre av plutonium og har signalisert interesse for å ta denne reaktoren i bruk for å få en anvendelse for dette avfallsproduktet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.