PGA

Artikkelstart

PGA er en fysisk størrelse som angir den maksimale akselerasjonen som opptrer i grunnen i løpet av et jordskjelv, på et nærmere angitt sted. Forkortelsen PGA er hentet fra engelsk Peak Ground Acceleration.

PGA brukes som en viktig parameter når det skal fastsettes krav til bygningskonstruksjoner som skal oppføres i jordskjelvutsatte områder.

Styrken på et jordskjelv blir normalt angitt i Richters skala som er knyttet til hvor mye energi som utløses i skjelvets sentrum. I et jordskjelv er ødeleggelsene av bygninger og infrastruktur nøye knyttet til bevegelsene i grunnen, men på et bestemt sted har ikke disse nødvendigvis en god sammenheng med styrken på jordskjelvet i seg selv. For å dimensjonere bygningskonstruksjoner til å motstå skader som følge av jordskjelv, blir det derfor sikrere å ta utgangspunkt i hvilken PGA som kan forventes i området.

PGA kan måles ved hjelp av et akselerometer og angis gjerne i enheten gal (cm/s2) eller g som er tyngdens akselerasjon (1 g ≈ 980 gal). Jordskjelv frembringer rystelser i alle tre retninger. PGA blir derfor ofte delt i horisontale og vertikale komponenter. Normalt er de horisontale bevegelsene sterkere enn de vertikale, men dette er ikke alltid tilfelle, særlig i nærheten av kraftige jordskjelv. PGA regnes for å være en brukbar indikator for bygningsskader som kan forventes i moderate jordskjelv, men ved større jordskjelv vil også andre faktorer spille inn, som for eksempel varigheten av jordskjelvet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg