PGA, engelsk: Peak Ground Acceleration, størrelse som angir den maksimale akselerasjonen som opptrer i grunnen i løpet av et jordskjelv, på et nærmere angitt sted. PGA brukes som en viktig parameter når det skal fastsettes krav til bygningskonstruksjoner som skal oppføres i jordskjelvutsatte områder.

Styrken på et jordskjelv blir normalt angitt i Richters skala som er knyttet til hvor mye energi som utløses i skjelvets sentrum. I et jordskjelv er ødeleggelsene av bygninger og infrastruktur nøye knyttet til bevegelsene i grunnen, men på et bestemt sted har ikke disse nødvendigvis en god sammenheng med styrken på jordskjelvet i seg selv. For å dimensjonere bygningskonstruksjoner til å motstå skader som følge av jordskjelv, blir det derfor sikrere å ta utgangspunkt i hvilken PGA som kan forventes i området.

PGA kan måles ved hjelp av et akselerometer og angis gjerne i enheten gal (cm/s2) eller g som er tyngdens akselerasjon (1 g ≈ 980 gal). Jordskjelv frembringer rystelser i alle tre retninger. PGA blir derfor ofte delt i horisontale og vertikale komponenter. Normalt er de horisontale bevegelsene sterkere enn de vertikale, men dette er ikke alltid tilfelle, særlig i nærheten av kraftige jordskjelv. PGA regnes for å være en brukbar indikator for bygningsskader som kan forventes i moderate jordskjelv, men ved større jordskjelv vil også andre faktorer spille inn, som for eksempel varigheten av jordskjelvet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.