PDF er et standardisert filformat for dokumenter utviklet av Adobe i 1992. Formatet sikrer at dokumenter vises likt uavhengig av maskinvare, programvare og konfigurasjon, og er dermed svært godt egnet til utveksling og trykking. Filformatet benytter filendelsen pdf.

Faktaboks

Etymologi

forkortelse for engelsk Portable Document Format

Formatet er basert på PostScript, og er fra 2008 også et åpent format. Det finnes derfor en rekke ulike verktøy for å vise og generere PDF-filer, og alle dokumentformater kan i dag enten konverteres til PDF gjennom dedikerte verktøy eller via såkalte PDF-printere. De mest kjente verktøyene for generering og visning er fortsatt Adobes egne Acrobat og Acrobat Reader. At formatet er åpent gjør det også foretrukket innen norsk offentlig forvaltning, som har et krav om bruk av åpne formater.

PDF-filer kan inneholde elementer slik som tekst, bilder, grafikk, lenker, video og lyd. I tillegg kan ressurser slik som fonter følge med i dokumentet. I utgangspunktet er formatet redigerbart, men dette stiller krav til hvordan dokumentet er generert. For eksempel må tekst være inkludert som redigerbar tekst, og ikke som grafikk. Det er også muligheter for å signere, kryptere og begrense redigeringsmuligheter i formater.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg