P. L. Travers

Faktaboks

P. L. Travers

Pamela Lyndon Travers, født Helen Lyndon Goff

Uttale
trˈeivəz
Født
9. august 1899, Maryborough, Australia
Død
23. april 1996, London
Den første norske utgaven av Mary Poppins (1949); omslag
Av .

P. L. Travers var en australsk-britisk forfatter av barnebøker og noen andre bøker, framfor alt kjent for bøkene om den eksentriske barnepiken Mary Poppins.

Utgivelser

Travers utviklet ideen om Mary Poppins gjennom skisser og noveller fra 1926, mens hun livnærte seg som skribent og journalist. Mary Poppins (1934) ble hennes debutbok.

Den tre første bøkene om Mary Poppins (1934–1943) skulle utgjøre en avsluttet trilogi, men etterhvert skrev Travers ytterligere fem bøker fram til 1988. Bøkenes berømmelse skyldes også Disney-musikalen fra 1964, med Julie Andrews og Dick van Dyke i hovedrollene.

Blant Travers' øvrige bøker kan nevnes I Go By Sea, I Go By Land (1941) om barn som evakueres fra Storbritannia til USA under andre verdenskrig, og Friend Monkey (1971), som er basert på hinduistisk mytologi.

Biografi

Travers flyttet til England da hun var sytten år gammel, og arbeidet først som skullespiller og danser, mens hun søkte kontakt med litterære miljøer og eldre, mannlige forfattere.

Travers' forhold til Disney ble skildret i filmen Saving Mr. Banks (2013), med Emma Thompson som Travers og Tom Hanks som Disney.

Travers' privatliv var preget av uortodokse kjærlighetsforhold og tilknytning til okkulte og new age-inspirerte miljøer – hun skrev blant annet et essay i 1971 om mystikeren Gurdjieff.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg