Pétur Gunnarsson

Faktaboks

Pétur Gunnarsson
Født
15. juni 1947, Reykjavík

Artikkelstart

Pétur Gunnarsson er en islandsk forfatter.

Han er en fremtredende representant for den såkalte «vittige generasjonen» av yngre Reykjavík-forfattere. Gunnarsson skildrer byens fysikk og metafysikk, dens mennesker, rytme og arkitektur i underholdende fortellinger, men i et kresent språk.

Han debuterte i 1973 med diktsamlingen Splunkunýr dagur (En flunkende ny dag), men er mest kjent for sine romaner. Den første av disse, Punktur punktur komma strik (1976, Punktum punktum komma strek), oppnådde stor popularitet, ikke minst blant unge lesere. Motiver og personer fra denne er videreført i romanene Ég um mig frá mér til mín (1978, tittelen er nærmest en grammatikalsk øvelse), Persónur og leikendur (1982, Personer og skuespillere) og Sagan öll (1985, Hele historien), som gir karakteristiske og vittige sideblikk til tendenser i det moderne islandske samfunnet.

Myndin af heiminum (2000, Verdensbildet) er første bind i en romanserie med fellestittelen Skáldsaga Íslands (Islands roman, eller dikterhistorie), som ble fulgt opp av Leiðin til Rómar (2003, Veien til Rom).

Han har også skrevet essayer, dramatikk og filmmanuskript.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg