Pélardon er en fersk rund geitost (chèvre) på 60 gram fra områdene Hérault, Gard, Lozère og Aude i Frankrike (Languedoc-Roussillon). Den har hatt mange navn opp gjennom historien, så som Pélardou, Péraldou, Paraldon, Péraldon, Péraudon, men heter nå Pélardon, noe den har gjort siden slutten av 1800-tallet. Osten fikk den franske geografiske opprinnelsesbeskyttelsen AOC i august 2000, og den europeiske AOP i desember 2001. Den ystes av rå geitemelk ved 61 gårdsysterier (fermier) og 22 meierier, samt ett kooperativ. Volumet er i underkant av 220 tonn per år. 

Osten modnes minimum 11 dager, utvikler en tynn kremfarget skorpe hvor hvitmugg og påslag av blåmugg kan forekomme.  Konsistensen er kremet som ung, men blir fastere ved lagring.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.