Pélardon
Pélardon
Pélardon

Pélardon er en rund geitost (chèvre) på 60 gram fra Occitanie i Frankrike, nærmere bestemt områdene Hérault, Gard, Lozère og Aude.

Osten ystes av rå geitemelk ved 56 gårdsysterier (fermier) og 18 meierier samt ett kooperativ. Produksjonen er på rundt 225 tonn per år (2015).

Melken får ikke tilsatt syrningskultur, men syrnes naturlig i minimum 18 timer før løype kan tilsettes og ystemelken koagulerer.

Pélardon modnes i minimum 11 dager og utvikler en tynn kremfarget skorpe av melkesopp hvor hvitmugg samt påslag av blå eller grå mugg kan forekomme. Som ung er konsistensen myk og kremet, mens smaken er mild og sjarmerende. Ved lagring, pélardon affiné, blir osten fast og smuldrete med kompleks og kraftig smak. Denne siste varianten forekommer stadig sjeldnere.

Osten har hatt mange navn opp gjennom historien, så som pélardou, péraldou, paraldon, péraldon og péraudon, men heter nå pélardon, noe den har gjort siden slutten av 1800-tallet. Osten fikk den franske geografiske opprinnelsesbeskyttelsen AOC i august 2000 og den europeiske AOP i desember 2001.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg