Pål Steigan, norsk politiker fra AKP (m-l), en av de mest sentrale i den norske m-l-bevegelsen. Han vokste opp på Oppsal og Høyenhall i Oslo. Sammen med blant andre Tron Øgrim, Jorun Gulbrandsen, Klaus Hagerup og Harald Are Lund var han med i SUF-laget i Bryn/Hellerud, som skulle bli den viktigste plattformen for den revolusjonære, marxistisk-leninistiske opposisjonen i SUF. Denne opposisjonen fikk stor fremgang på landsmøtet i 1967, der Steigan ble valgt til varamedlem til landsstyret. I 1969, etter bruddet mellom Sosialistisk Folkeparti og SUF, nå SUF (m-l), ble han valgt til ny formann for SUF (1969-71). 

Pål Steigan var leder av AKP (m-l) 1975-84. Han overtok som AKP-formann etter Sigurd Allern etter at denne hadde blitt tvunget til å trekke seg på grunn av politiske uoverensstemmelser. Frem til 1979 var Steigan også leder for Rød Valgallianse. Han var også redaktør for tidsskriftet Røde Fane 1970-73. 

I 1970 ledet Steigan en delegasjon til Kina og møtte Mao Zedong på Den himmelske freds plass. Steigan møtte også en rekke av Maos etterfølgere i årene som fulgte. Han møtte også Enver Hoxha i Albania i 1976 og Pol Pot i Kambodsja i 1978.

På kongressen til LO i 1977 møtte Steigan og fire andre m-l-ere som valgte delegater fra Oslo jern og metall. Deres innlegg og forslag ble siden utgitt i boka Arbeideropposisjon på LO-kongressen. Steigan har også bl.a. utgitt På den himmelske freds plass - om ML-bevegelsen i Norge (1985) og Veiskille (1990).  

Han har senere bl.a. arbeidet som forlagsredaktør og som selvstendig konsulent. Fra 2004 er han også styreleder for Parkteateret scene i Oslo. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.