Pål Steigan, norsk politiker fra AKP (m-l), en av de mest sentrale i den norske m-l-bevegelsen. Han vokste opp på Oppsal og Høyenhall i Oslo. Sammen med blant andre Tron Øgrim, Jorun Gulbrandsen, Klaus Hagerup og Harald Are Lund var han med i SUF-laget i Bryn/Hellerud, som skulle bli den viktigste plattformen for den revolusjonære, marxistisk-leninistiske opposisjonen i SUF. Denne opposisjonen fikk stor fremgang på landsmøtet i 1967, der Steigan ble valgt til varamedlem til landsstyret. I 1969, etter bruddet mellom Sosialistisk Folkeparti og SUF, nå SUF (m-l), ble han valgt til ny formann for SUF (1969-71). 

Pål Steigan var leder av AKP (m-l) 1975-84. Han overtok som AKP-formann etter Sigurd Allern etter at denne hadde blitt tvunget til å trekke seg på grunn av politiske uoverensstemmelser. Frem til 1979 var Steigan også leder for Rød Valgallianse. Han var også redaktør for tidsskriftet Røde Fane 1970-73. 

I 1970 ledet Steigan en delegasjon til Kina og møtte Mao Zedong på Den himmelske freds plass. Steigan møtte også en rekke av Maos etterfølgere i årene som fulgte. Han møtte også Enver Hoxha i Albania i 1976 og Pol Pot i Kambodsja i 1978.

På kongressen til LO i 1977 møtte Steigan og fire andre m-l-ere som valgte delegater fra Oslo jern og metall. Deres innlegg og forslag ble siden utgitt i boka Arbeideropposisjon på LO-kongressen. Steigan har også bl.a. utgitt På den himmelske freds plass - om ML-bevegelsen i Norge (1985) og Veiskille (1990).  

Han har senere bl.a. arbeidet som forlagsredaktør og som selvstendig konsulent. Fra 2004 er han også styreleder for Parkteateret scene i Oslo. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.