Pål Skjønberg

Faktaboks

Pål Skjønberg
Pål Eugen Bucher Skjønberg
Født
20. oktober 1919, Stavanger
Død
3. februar 2014, Oslo

Pål Skjønberg i stykket Han som fekk leva livet omatt fra 1953. Bilde fra Norsk biografisk leksikon

Pål Skjønberg
Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Pål Skjønberg var en norsk skuespiller og instruktør.

Han var ansatt ved Det Norske Teatret fra 1945 til han gikk av med pensjon i 1989. Skjønberg fant tidlig frem til en moderne form, og markerte seg særlig som en poetisk fortolker av roller som Jan i Bleikeplassen av Tarjei Vesaas, Pål Løynum i Christophorus av Tore Ørjasæter og dikteren i August Strindbergs Eit draumspel. Han satte også sitt preg på teaterets oppsetninger av absurd dramatikk, i Harold Pinters skuespill og i tittelrollen i Eugène Ionescos Kongen døyr.

I Det Norske Teatrets Henrik Ibsen-oppførelser spilte han en rekke roller, blant annet som Doktor Rank i Et dukkehjem (1966), Gregers Werle i Vildanden og Johannes Rosmer i Rosmersholm (begge 1968), og assessor Brack i Hedda Gabler (1971).

Skjønberg debuterte som sceneinstruktør 1962, og han løste regioppgaver som Vesaas' Bleikeplassen, Olav Duuns Medmenneske og Cora Sandels Kranes Konditori. Han medvirket også i en rekke norske filmer.

Pål Skjønberg var sønn av skuespillerne Eugen og Henny Skjønberg, og bror til Espen Skjønberg. Han var gift med skuespilleren Elisabeth Bang og far til Hennika Skjønberg, også skuespiller.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg