Pål Ording-Lie Brekke av Norsk Romsenter. Gjengitt med tillatelse

Pål Ording-Lie Brekke er forsker, foredragsholder og forfatter. Han er født 23. mai 1961 i Oslo og han vokste opp i Arendal.

 Pål Brekke har bakgrunn som solfysiker ved Institutt for Teoretisk Astrofysikk, Universitetet i Oslo hvor han i 1993 fikk sin doktorgrad. Hans fagfelt var observasjoner og tolkning av solens ultrafiolette spektrum og han benyttet data fra både Spacelab 2 på romferge Challenger og fra ulike rakett- og satellitt-instrumenter. Han var en sentral del av den norske deltagelsen i solsatellitten SOHO (Solar end Heliospheric Observatory), et samarbeidsprosjekt mellom ESA og NASA. Fra 1995 til 1999 var han en del av operasjonsteamet til SOHO ved NASA Goddard Space Flight Center i USA. Han ble tildelt ESAs Exceptional Achievement Award i 2002.

Brekke er seniorrådgiver ved Norsk Romsenter fra 2004 og han har publisert mer enn 40 vitenskapelige publikasjoner om Solen og Sol-Jord vekselvirkning. Han har bidratt til popularisering av romforskning gjennom flere artikler og foredrag i inn og utland. Han har publisert flere populære bøker om astronomi samt en bok om nordlys.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.