Oyo - delstat i Nigeria

.
Lisens: fri

Oyo, delstat i den sørvestre delen av Nigeria med vestgrense mot nabolandet Benin. Delstaten Oyos flateinnhold er på 28 454 km² og det totale folketallet på 7 754 132 innbyggere (basert på FN projeksjon 2015).

Delstatshovedstad er byen Ibadan som sprer seg ut over et enormt område med sine lave bygninger med rustne takplater. Delstaten utgjør selve kjerneområdet for yorubaene, med den opprinnelige youruba hovedstaden Oyo beliggende i delstaten. Denne byen er nå kjent som Gamle Oyo (Oyo Ile).

Landskapet består av åser, savanne og skog som hever seg fra 500 meter i sør til 1 219 moh. Delstaten befinner seg i teorien i regnskogbeltet som er spredt over hele den sørlige delen av Vest-Afrika. I delstaten Oyo er lite av den opprinnelige regnskogen gjenværende. Landskapet, spesielt i den sørlige delen av Oyo, er mer preget av spredte trær enn av sammenhengende skog.

De største elvene er Ogun, Oba, Oyan, Otin, Ofiki, Sasa, Oni, Erinle og Osun.

Klimaet er ekvatorialt med reletivt mye nedbør, spesielt under regntiden i sommerhalvåret. I slutten av august 2011 medførte store nedbørmengder til flom slik at bruer, hus og annet ble skyllet bort. Mer enn 102 mennesker mistet livet da en demning brast i hovedstaden Ibadan.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg