Oviraptor

Skjelett av Oviraptor, fossil utstilt i Barcelona, Spania.

Oviraptor var en dinosaur som levde i Asia i slutten av krittperioden, for 75–65 millioner år siden.

Faktaboks

uttale:

oviraptor

etymologi:
av latin ‘eggtyv’

Beskrivelse

Disse dinosaurene var slanke, tobente og fuglelignende, med lang og slank hals. De kunne bli opptil 2,5 meter lange og 2 meter høye. De hadde et stutt hode med store øyne, et kort, tannløst nebb, kraftige kjever og kam- eller hornlignende utvekster i pannen og på snuten. Fossilfunn viser at det kunne være store individuelle variasjoner i disse utvekstene. Til hvilken nytte utvekstene var er ennå uvisst, men de kan ha vært til pynt eller vært arts- eller kjønnsspesifikke.

Levevis

Skarpe klør på både fingrer og tær indikerer at Oviraptor var aktive jegere. Selv om de ikke hadde tenner, kunne det kraftige nebbet lett rive i stykker et byttedyr. Trolig spiste de i tillegg til kjøtt også egg, frø, insekter og planter.

Systematikk

Oviraptor er en slekt i ordenen Saurischia.

Forskning

Fossiler av Oviraptor ble første gang funnet i Gobiørkenen av en amerikansk-mongolsk ekspedisjon i begynnelsen av 1920-årene, og dinosauren ble beskrevet av Osborn i 1924. Navnet, som betyr «eggtyv», fikk den fordi skjelettet ble funnet like ved et rede med egg som man trodde tilhørte den planteetende dinosauren Protoceratops. Funn av en voksen Oviraptor i 1993 ved reir med egg som inneholdt et lite Oviraptor-skjelett, viser i stedet at ruging forekom allerede blant dinosaurene for 70 millioner år siden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg