Oviraptor

Oviraptor var en dinosaur som levde i Asia i slutten av krittperioden, for 75–65 millioner år siden.

Faktaboks

Etymologi
av latin ‘eggtyv’

Beskrivelse

Disse dinosaurene var slanke, tobente og fuglelignende, med lang og slank hals. De kunne bli opptil 2,5 meter lange og 2 meter høye. De hadde et stutt hode med store øyne, et kort, tannløst nebb, kraftige kjever og kam- eller hornlignende utvekster i pannen og på snuten. Fossilfunn viser at det kunne være store individuelle variasjoner i disse utvekstene. Til hvilken nytte utvekstene var er ennå uvisst, men de kan ha vært til pynt eller vært arts- eller kjønnsspesifikke.

Levevis

Skarpe klør på både fingrer og tær indikerer at Oviraptor var aktive jegere. Selv om de ikke hadde tenner, kunne det kraftige nebbet lett rive i stykker et byttedyr. Trolig spiste de i tillegg til kjøtt også egg, frø, insekter og planter.

Systematikk

Oviraptor er en slekt i ordenen Saurischia.

Forskning

Fossiler av Oviraptor ble første gang funnet i Gobiørkenen av en amerikansk-mongolsk ekspedisjon i begynnelsen av 1920-årene, og beskrevet av Osborn i 1924. Navnet, som betyr «eggtyv», fikk den fordi skjelettet ble funnet like ved et rede med egg som man trodde tilhørte den planteetende dinosauren Protoceratops. Funn av en voksen Oviraptor i 1993 ved reir med egg som inneholdt et lite Oviraptor-skjelett, viser i stedet at ruging forekom allerede blant dinosaurene for 70 millioner år siden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg