Oviraptor, utdødd krypdyrslekt i ordenen Saurischia. Levde i Asia i slutten av krittperioden, for 75–65 mill. år siden. Slanke, tobente, fuglelignende rovdinosaurer med lang og slank hals. Kunne bli opptil 2,5 m lange og 2 m høye. Stutt hode med store øyne, et kort tannløst nebb, kraftige kjever og kam- eller hornlignende utvekster i pannen og på snuten. Fossilfunn viser at det kunne være store individuelle variasjoner i disse utvekstene. Til hvilken nytte utvekstene var er ennå uvisst, men de kan ha vært til pynt eller vært arts- eller kjønnsspesifikke. Skarpe klør på både fingrer og tær indikerer at de var aktive jegere. Selv om de ikke hadde tenner, kunne det kraftige nebbet lett rive i stykker et byttedyr. Trolig spiste de i tillegg til kjøtt også egg, frø, insekter og planter.

Oviraptor ble første gang funnet i Gobi-ørkenen av en amerikansk-mongolsk ekspedisjon i begynnelsen av 1920-årene, og beskrevet av Osborn i 1924.

Navnet «eggtyv» fikk den fordi skjelettet ble funnet like ved et rede med egg som man trodde tilhørte den planteetende dinosauren Protoceratops. Senere funn av en voksen Oviraptor (i 1993) ved reir med egg som inneholdt et lite Oviraptor-skjelett, viser at ruging forekom allerede blant dinosaurene for 70 millioner år siden. 

Se også dinosaurer

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.