Overhalladrakt

Overhalladrakt
/Norsk bunadleksikon.

Artikkelstart

Overhalladrakta er skapt av Tove Haugan, på bakgrunn av et bevart broderi som stammer fra en brurestakk fra Overhalla. Ettersom det bare var en del av broderiet fra stakken som var bevart, er bunaden komponert omkring dette broderiet, og har hentet fasongen sin fra andre broderte bunader.

Den bevarte stakken var laget i silke med silkebroderi. Den skal ha vært brurestakken til Ellen Pedersdatter Hunn Omlen da hun sto brur i 1800. På den tida var det moderne med broderte stakker, både som understakker og overstakker. Hvilken funksjon denne stakken har hatt til brureutstyret, kjenner vi ikke.

Tove Haugan broderte den første bunaden til dattera som sto konfirmant i 1989, og bunaden har vært i produksjon etter det. Den lages i både barne- og voksenstørrelser.

Draktdeler

Livkjole

Bunaden har fått livkjolefasong etter inspirasjon fra broderte bunader andre plasser i landet. Den lages i ullstoff i offwhite eller blått, og har broderi på både stakk og liv. Broderiet på den gamle stakken var utført i silke, men på bunaden brukes det moulinégarn. En har forsøkt å gjenskape fargerikdommen i det gamle broderiet.

Belte

Beltet er i samme materiale som livkjolen, og har et forenklet motiv av broderiet som ranke rundt hele. Beltet holdes sammen foran med metallspenne.

Skjorte

Det er laget ei skjorte i hvitt bomullslerret, med broderte ranker på halskrage og håndlinninger. Til den offwhite bunaden er det gyllent broderi, mens det til den blå broderes med hvitt garn. Skjorta har ståkrage som brettes ned foran, slik at broderiet på innsida kommer fram.

Lomme

Lauslomma er i samme materiale som livkjolen, med et utvalgt broderimotiv foran. Den lukkes med metallås og henger i krok i ei hempe under beltet.

Metall

Det er ikke utarbeidet eget sølv til bunaden, og en bruker av de ulike typene som finnes i handelen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg