Otto Vilhelm Kuusinen var en finsk-sovjetisk politiker.

Kuusinen ble født i Finland og sluttet seg i 1905 til det finske sosialdemokratiske parti, hvor han snart kom til å spille en ledende rolle. I 1918 stiftet han Finlands kommunistiske parti og var kommissær for folkeopplysning i den røde regjering i Helsinki. Etter at «de hvite» (motstanderne av Sovjetunionen) seiret i den finske borgerkrigen i mai 1918 flyktet han til Moskva, hvor han var sekretær i Kominterns eksekutivkomité og leder av dens skandinaviske avdeling i 1921–1939.

Ved utbruddet av den finsk-sovjetiske vinterkrigen høsten 1939 stod han i spissen for den kortvarige såkalte Demokratiske republikken Finland som Stalin opprettet i grensebyen Terijoki. I 1940–1957 var Kuusinen president i den finsk-karelske sovjetrepublikk, og fra 1958 var han medlem av det kommunistiske partis sentralkomité i Sovjetunionen. Han var også en tid visepresident i Sovjetunionens Øverste sovjet.

Kuusinen var en ideologisk sterk og tilpasningsdyktig politiker som overlevde alle Stalins utrenskninger og nådde toppen ved sin støtte til Khrusjstsjov. Hans opptreden i forbindelse med Terijoki-regjeringen førte til at han mistet all sympati i Finland og ble omtalt som «Finlands Quisling». Han ble begravet i Kreml.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.