Otto Vilhelm Kuusinen var en finsk-sovjetisk politiker.

Kuusinen ble født i Finland og sluttet seg i 1905 til det finske sosialdemokratiske parti, hvor han snart kom til å spille en ledende rolle. I 1918 stiftet han Finlands kommunistiske parti og var kommissær for folkeopplysning i den røde regjering i Helsinki. Etter at «de hvite» (motstanderne av Sovjetunionen) seiret i den finske borgerkrigen i mai 1918 flyktet han til Moskva, hvor han var sekretær i Kominterns eksekutivkomité og leder av dens skandinaviske avdeling i 1921–1939.

Ved utbruddet av den finsk-sovjetiske vinterkrigen høsten 1939 stod han i spissen for den kortvarige såkalte Demokratiske republikken Finland som Stalin opprettet i grensebyen Terijoki. I 1940–1957 var Kuusinen president i den finsk-karelske sovjetrepublikk, og fra 1958 var han medlem av det kommunistiske partis sentralkomité i Sovjetunionen. Han var også en tid visepresident i Sovjetunionens Øverste sovjet.

Kuusinen var en ideologisk sterk og tilpasningsdyktig politiker som overlevde alle Stalins utrenskninger og nådde toppen ved sin støtte til Khrusjstsjov. Hans opptreden i forbindelse med Terijoki-regjeringen førte til at han mistet all sympati i Finland og ble omtalt som «Finlands Quisling». Han ble begravet i Kreml.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.