Otto Klemperer, tysk dirigent, regnes som en av de sentrale dirigenter i det 20. århundre. Klemperer var en bemerket operadirigent i Berlin i mellomkrigstiden, ble senere dirigent for Philharmonia Orchestra i London og huskes for en rekke betydelige plateinnspillinger. 

Klemperer kom fra en jødisk familie i Breslau, og studerte ved Hoch-konservatoriet i Frankfurt am Main og ved Stern-konservatoriet i Berlin. Av lærerkreftene var det særlig klaverpedagogen James Kwast som fikk betydning for ham. Han ble også kjent med Gustav Mahler, som anbefalte ham til den tyske operaen i Praha. Klemperer assisterte ved urfremførelsen av Mahlers 8. symfoni i München i 1910.

Etter å ha samlet erfaringer som operadirigent i Hamburg 1910–12, Wuppertal 1912–13, Strasbourg 1914–17, Köln 1917–24 og Wiesbaden 1924–27 ble Klemperer et kjent navn som musikksjef ved Kroll-Operaen i Berlin 1927–31. Her brakte han flere nye verker til oppførelse. Han dirigerte også ved Staatsoper i Berlin.

Da Hitler kom til makten dro Klemperer med sin familie til USA hvor han var sjefdirigent for Los Angelesfilharmonien 1933–39. Tiden i USA ble imidlertid preget av psykisk sykdom, og Klemperer fikk ikke de stillingene han ønsket.

Hans første faste stilling etter 2. verdenskrig var ved Operaen i Budapest. Men i 1954 ble han tilbudt stillingen som sjefdirigent for Philharmonia Orchestra i London, og dette ble et svært vellykket samarbeid. Med Philharmonia Orchestra gjorde han kritikerroste innspillinger av symfonier av Beethoven, Brahms og Mahler foruten blant annet operaer av Mozart og pasjoner og messer av Bach. I 1959 fikk han stillingen på livstid.  Han beholdt den til han trakk seg tilbake i 1971.

Sønnen Werner Klemperer (1920–2000) var en fremgangsrik skuespiller i amerikansk film og fjernsyn og på Broadway.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.