Otto Klemperer, tysk dirigent, en av de sentrale dirigenter i det 20. århundre. Klemperer huskes som en ledende operadirigent i Berlin i mellomkrigstiden, som sjefdirigent for Philharmonia Orchestra i London og for en rekke betydelige plateinnspillinger. 

Klemperer kom fra en jødisk familie i Breslau (nåværende Wrocław i Polen), og studerte ved Hoch-konservatoriet i Frankfurt am Main og ved Stern-konservatoriet i Berlin. Av lærerkreftene var det særlig klaverpedagogen James Kwast som fikk betydning for ham.

Klemperer ble kjent med Gustav Mahler, og dennes anbefalinger hjalp ham til en karriere som dirigent, først ved operaen i Praha. Han assisterte ved urfremførelsen av Mahlers 8. symfoni i München i 1910, og samlet erfaringer som operadirigent i Hamburg 1910–1912, Wuppertal 1912–1913, Strasbourg 1914–1917, Köln 1917–1924 og Wiesbaden 1924–1927.

Klemperer ble et kjent navn som musikksjef ved Kroll-Operaen i Berlin 1927–1931. Her brakte han flere nye verker til oppførelse. Han dirigerte også ved Staatsoper i Berlin.

Da Hitler kom til makten dro Klemperer med sin familie til USA hvor han var sjefdirigent for Los Angelesfilharmonien 1933–1939. Tiden i USA ble imidlertid vanskelig. Klemperer led i perioder av psykisk sykdom, og han fikk ikke de stillingene han ønsket.

Klemperers første faste stilling etter andre verdenskrig var ved operaen i Budapest. Men i 1954 ble han sjefdirigent for Philharmonia Orchestra i London, og dette ble et svært vellykket samarbeid. I 1959 fikk han stillingen på livstid og beholdt den til han trakk seg tilbake i 1971.

Med Philharmonia Orchestra gjorde han kritikerroste innspillinger av symfonier av BeethovenBrahms og Mahler foruten operaer av Mozart og pasjoner og messer av Bach

Sønnen Werner Klemperer (1920–2000) var en fremgangsrik skuespiller i amerikansk film og fjernsyn, og på Broadway. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.