Otto Øgrim

Faktaboks

Otto Øgrim
Johan Otto Øgrim
Født
1. oktober 1913, København
Død
6. desember 2006, Oslo
Otto Øgrim (til venstre) og Helmut Ormestad (til høyre) i NRK-programmet Fysikk på roterommet.

Otto Øgrim var en norsk fysiker som er særlig kjent som lærebokforfatter og formidler av fysikk i radio og på TV, særlig programserien Fysikk på roterommet som han ledet på NRK med kollegaen Helmut Ormestad.

Bakgrunn

Øgrim tilhørte Mot Dag-kretsen i 1930-årene og var motstandsmann og medlem av XU under den tyske okkupasjonen. Han ble cand.real i 1946 og var universitetslektor i eksperimentalfysikk ved Universitetet i Oslo fra 1947.

Fysikkformidling

Sammen med kollegaen Helmut Ormestad ledet han en serie med programmer i radio og TV der fysikken ble formidlet på en enkel og morsom måte. Særlig populær ble programserien Fysikk på roterommet i 1960-årene og de påfølgende bøkene. Den siste, Eksperimentboka. 191 forsøk fra Fysikk på roterommet, som han skrev sammen med Svenn Lilledal Andersen, kom i 2005.

Andre utgivelser

Otto Øgrim arbeidet med å standardisere ord og uttrykk i fysikken og utgav sammen med Bjørn Ebbe Lian boken Størrelser, enheter og symboler i fysikken, som kom i en rekke utgaver, første gang i 1960. Han var medforfatter av lærebokverket Rom Stoff Tid (1968).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg