Otakar Březina

Faktaboks

Otakar Březina
pseudonym for Václav Ignác Jebavý
Uttale
brʒˈezina
Født
13. september 1868, Počátky, Tsjekkia (den gang Østerrike-Ungarn)
Død
25. mars 1929, Jaroměřice nad Rokytnou, Tsjekkia (den gang Tsjekkoslovakia)

Artikkelstart

Otakar Březina var en tsjekkisk lyriker og filosof.

Březina arbeidet som lærer i en liten by i Morava og skaffet seg omfattende kunnskaper i språk og filosofi. I 1895 slo han igjennom med sin første diktsamling, Tajemné dálky (I det lønndomsfulle fjerne, 1895), fulgt av Svítání na západě (Daggry i vest, 1896), Větry od pólů (Vinder fra polene, 1897), Stavitelé chrámu (Tempelbyggerne, 1899) og Ruce (Hendene, 1901).

Hver av de korte diktsamlingene er et skritt i en indre utvikling. Fra hverdagens triste ensomhet stiger dikter-jeget etter hvert mot klarhet over lidelsens og dødens mening, til en oppvåkning i det tidløse, og til ekstatiske visjoner av menneskehetens og jordens organiske fellesskap, mening og oppgave i en kosmisk sammenheng. Alle ting viser seg i sin mangfoldighet, alle mennesker som brødre. Inspirert særlig av indisk tenkning og kristen mystikk, uttaler Březina helt naturlig sin kjærlighet til livet i bilder fra moderne teknikk og naturvitenskap. Hans opprinnelig klassiske form, inspirert av Charles Baudelaire, løses opp i brede strømmer av frie vers som er beslektet med Walt Whitmans, for til sist å forene begge former, gjensidig beriket, i et hele.

Etter 1901 arbeidet Březina på en menneskehetens åndshistorie i form av prosalyriske essayer, som i sin helhet utkom først i 1989. Han avslo tilbudet om et professorat, men stod som sterk tsjekkisk kandidat til Nobelprisen. Hans innflytelse på samtidig tsjekkisk diktning og tenkning er meget stor.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Blekastad, Milada: Millom bork og ved: frå tsjekkisk åndsliv i nyare tid, 1978, isbn 82-521-0816-4, Finn boken
  • Heftrich, Urs: Otokar Brezina: zur Rezeption Schopenhauers und Nietzsches im tschechischen Symbolismus, 1993

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg