Ostrava lufthavn, Leoš Janáček

Ostrava lufthavn, Leoš Janáček, betjener byen Ostrava i det østlige Tsjekkia, 22 kilometer sydvest for byen. Lufthavnen er oppkalt etter den tsjekkiske komponisten Leoš Janáček.

De første forsøk på luftfart fra Ostrava skjedde tidlig på 1900-tallet. Brødrene Žurovec var lokale pionerer som eksperimenterte med flygning fra 1909 og frem til utbruddet av første verdenskrig i 1914. Etter krigen fortsatte brødrene sin virksomhet og kjøpte overskuddsmateriell fra forsvaret.

Dagens plassering av Ostrava lufthavn ble valgt av det tyske luftforsvaret etter okkupasjonen av Tsjekkoslovakia i 1939, og ble brukt som base for angrep på Polen. Etter andre verdenskrig ble området tilbakeført til Tsjekkoslovakias forsvar, men ble ikke brukt til luftfartsformål på mange år.

Lufthavnens moderne historie startet i 1956, og den ble primært benyttet til militære formål. Sivil trafikk startet først 16. oktober 1959, da en Tupolev Tu-104A tilhørende det nasjonale flyselskapet ČSA (České aerolinie), landet på flyplassen.  

Kort tid etter Sovjetunionens fall i 1991 ble den militære aktiviteten avviklet. 1. juli 2004 ble lufthavnen overdratt til et privat driftsselskap.

  • IATA: OSR
  • ICAO: LKMT

 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.