Ostankino-tårnet

Ostankinotårnet

Artikkelstart

Ostankino-tårnet er et radio- og TV-tårn i Moskva, Russland. Med en total høyde på 540 meter er det Europas høyeste frittstående byggverk. Tårnet ble ferdigstilt i 1967.

Faktaboks

Også kjent som
the Moscow Beauty

Ostankino-tårnet er kjent for sin spesielle arkitektur (arkitektkontoret Nicolai V. Nikitine) og er utført i betong. Det inneholder en roterende restaurant 334 meter over bakkenivå og en observasjonsplattform 337 meter over bakken. Det er en av Moskvas mest besøkte turistattraksjoner. Ostakino-tårnet står for utsendelsen av programmer fra cirka tyve TV-stasjoner og femten FM-radiostasjoner.

Både i 1991 og 1993 var tårnet utsatt for kuppforsøk, men ved begge unngikk man brudd i sendingene. 27. august 2000 brøt det ut brann cirka 400 meter oppe i tårnet. Årsaken til denne er trolig kortslutning i elektrisk utstyr.

Ostankino-tårnet er det tredje høyeste TV-tårnet i verden. Høyest er TV-tårnet i Tokyo, Japan, som er 634 meter høyt og oppført i 2012. Dernest TV-tårnet i Toronto, Canada (CN-Tower), som er 553 meter og var bygd i 1975.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg