Osmolytter er stoffer i bakterier, sopp og planter som beskytter mot høye ytre saltkonsentrasjoner og tørke. Planter som skal ta opp vann med høyt saltinnhold er avhengig av høye konsentrasjoner av osmolytter i rotcellene. Osmolytter har høy løselighet i vann, har lav giftighet, er ofte nøytrale ikke-elektrolytter, og selv om de finnes i høye konsentrasjoner påvirker de i liten grad den ordinære stoffomsetningen i cellene.

Eksempler på stoffer som virker som osmolytter er stressaminosyren prolin, disakkaridet trehalose, sukkeralkoholer (polyoler) som glyserol, pinitol,  mannitol,  inositol, samt betainer (glycinbetain). Betainer er kvartære ammoniumforbindelser laget fra aminosyren  glycin. Osmolytter bidrar til å opprettholde cellevolum og væskebalanse under saltstress, osmotisk stress og tørkestress. Ektoin finnes i høye konsentrasjoner i salttålende (halofile) bakterier.

Trehalose er et disakkarid i bakterier, sopp og insekter hvor det fungerer som en energikilde. Trehalose ble tidligere funnet hos noen tørketolerant planter, hvor man trodde at trehalose virker som en osmolytt. Hos planter har sukrose mange av funksjonene til trehalose, men trehalose kan også virke som et signalstoff i planter.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.