Oslodrakt fra Steen & Strøm

Oslodrakt fra Steen & Strøm
/Norsk bunadleksikon.

Artikkelstart

Oslodrakt fra Steen & Strøm er en bunad eller folkedrakt som ble komponert til Steen & Strøms 150-årsjubileum i 1947. Bunaden er en fri komposisjon uten rot i lokal draktskikk, verken fra Oslo eller andre steder i landet. Den er likevel lokalt forankret i og med at blomstene i broderiene er fra Oslomarka. Løslomma er brodert med St. Hallvard med møllehjul og piler samt Oslo Rådhus og Trefoldighetskirken. Fargene i den originale bunaden gjenspeiler fargene i byvåpenet, lyseblått og sølv.

Bunaden ble markedsført som Oslodrakt, men byttet navn til Oslobunaden i 2007. Kvinnebunaden er lagd på samme måte som mange andre frie komposisjoner, med brodert livkjole. Herreutgaven ble komponert til 200-årsjubileet til samme bedrift, i 1997. Den er komponert på samme vis som kvinnebunaden, men bærer preg av å være lagd femti år seinere. Den har sterkere fellestrekk med mannsbunader som i nyere tid er rekonstruert fra motepregede områder.

Begge bunadene lages også i barnestørrelser.

Draktdeler, kvinne

Vindusutstilling med «Oslobunad» i 2020
.

Livkjole

Bunaden har en livkjole som er nokså lik mange andre fritt komponerte bunader. Den opprinnelige varianten er i lyseblått ullstoff. Stakken er foldelagt med bred midtfold foran, og nederst har den et bredt, grått felt som går rundt hele stakken. Der er det brodert naturalistiske blomstermotiver som kløverblad, hundekjeks, smørblomst, blåklokke, linnea og fuglevikkeblomst. Elementer av samme type broderi er også på livets framstykker og rygg. Foran lukkes livet med skjulte hekter.

I 2013 ble Oslobunaden lansert i en mørkeblå versjon uten det lysegrå feltet på stakken. Dette har ført til et oppsving i salget.

Belte

Det er designet et eget belte til bunaden, i samme stoff som livkjolen. Det fins både sølvspenne og sølvstøler som kan festes på beltet.

Skjorte

Skjorta var opprinnelig i blågrå bomullssateng. Den har ikke broderi, og lukkes med ei nål utformet som en dobbelt halsknapp øverst, og eventuelt ei sølje lenger ned. Ermene lukkes med mansjettknapper. Det finnes også en hvit linskjorte som tar opp blomsterbroderiene fra bunaden på halslinning og mansjetter.

Lomme

Ei løslomme av samme stoff som livkjolen henges i enten ei trådhempe i livet, eller i stølebeltet. Den har brodert St. Halvard, Oslos skytshelgen, på framstykket. Lommelåsen er i sølv/sølvplett, i to ulike utførelser.

Hodeplagg

Fra begynnelsen av var det ett hodeplagg til bunaden – ei lue i samme stoff som livkjolen. Den består av en liten, rundet pull, og et større pannestykke som er foldelagt til pullen. Midt på pullen er det et utvalgt broderimotiv fra livkjolen.

I nyere tid er det i tillegg lansert et hårband som hodeplagg. Det er flettet av det lyseblå ullstoffet og et utvalg broderigarn i samme farger som broderiet på livkjolen.

Ytterplagg

Det er to ulike ytterplagg til bunaden. Det ene er ei kort jakke i samme stoff som bunaden, og det andre er en kep som også er i samme stoff. Begge har samme broderi på ryggstykket som livkjolen. De lukkes med ei sølvhekte i halsen.

Understakk og strømper

Understakken er i blågrå bomullssateng, og det brukes hvite eller grå strømper.

Metall

Det er designet to ulike sett med sølv til bunaden. Det første som ble komponert, har utgangspunkt i blomsterbroderiene på bunaden, og kalles for Originalsølv. Det består av ei halsnål, inspirert av formen på doble halsknapper med heng, videre ei sølje, ørepynt, ring, mansjettknapper, knapper, beltespenne, støler til belte, kep/jakkespenne, lommelås og 17. mai-sløyfe.

Det andre settet kalles Jubileumssølv, og ble lagd i forbindelse med Oslos tusenårsjubileum. Det består av to søljer med tilsvarende fasong som til det andre settet, ørepynt, ring, mansjettknapper, beltespenne, støler, kep-/jakkespenne, lommelås og 17. mai-sløyfe.

Draktdeler, mann

Trøye

Fasongen på trøya minner mest om moteplagget frakk eller bonjour, som kom i bruk rundt midten av 1800-tallet. Samtidig er den også inspirert av andre bunader, med ståkrage og sølvknapper. Den lages i mørkeblått klede, er sid så den rekker til midt på låret, og har lommer med klaff på framstykkene. Den er dobbeltspent, men ikke til å kneppe.

Vest

To ulike farger brukes til vest. Stoffet er i et damasklignende materiale, med lyseblått eller rødt mønster på mørkeblå bunn. Den er enkeltspent med sølvknapper, har ikke krage, men nedbrettede slag. Nederst går framkantene ned i to spisser.

Bukse

Det hører langbukse til bunaden, i samme mørkeblå klede som trøya. Det er ei klaffebukse med brei klaff som kneppes med sølvknapper foran.

Skjorte

Skjorta er av samme type som til kvinnebunaden, i blågrå bomullssateng. Den har ståkrage og er uten broderi. Skjorta lukkes med nål i halsen og mansjettknapper i ermene.

Hodeplagg og halstørkle

Det brukes en svart filthatt med moderat pull og brem. En kan gjerne bruke silketørkle i halsen. Slike fås til bunaden i to ulike varianter.

Metall

Det brukes de samme to typene halsnåler som til kvinnebunaden, med form som har utgangspunkt i tradisjonelle, doble halsknapper fra andre steder i landet. I tillegg brukes mansjettknapper i skjorta, og knappene i trøye, vest og bukse er også av sølv, designet for å passe sammen med bunaden.

Bunadene forhandles i dag av firmaet Fru Lyng AS.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg