Oslo Symposium

Oslo Symposium er et åpent arrangement som har blitt gjennomført hvert valgår siden 2011 i Oslo. Arrangementet har en kristenkonservativ profil, og består av en serie taler med religiøst og politisk innhold med formål om blant annet å mobilisere de kristne i Norge politisk. I 2017 deltok rundt 700 personer på det to dager lange arrangementet.

Organisasjon og talere

Oslo Symposium har vært ledet av Bjarte Ystebø siden oppstarten i 2011. Ystebø sammen med andre arrangører har forklart at de er inspirert av den kristenkonservative bevegelsen i USA.

Politikere fra Kristelig folkeparti, Fremskrittspartiet, Høyre og Partiet De Kristne har gjentatte ganger deltatt på Oslo Symposium, i tillegg til aktivister, samfunnsdebattanter, representanter fra religiøse organisasjoner eller organisasjoner med tilstøtende verdisyn. Arrangørene har også flere ganger invitert talere fra USA og Israel til å snakke på symposiet, som den israelske ambassadøren til Norge og samfunnsdebattanter og politikere fra USA. Den kristne profilen er sammensatt fra ulike kristne miljøer i Norge.

Organisasjoner og aktører som Kristenfolket, Den kristne ambassaden i Jerusalem, kanalen TV Visjon Norge og avisen Norge IDAG har vært med på å organisere, dekke og/eller sponse Oslo Symposium, i tillegg til at representanter herfra har deltatt som talere.

Ideologisk profil og kritikk

I følge Ystebø og flere av talerne står Norge og Europa i en verdikamp der den «judeokristne kulturarven» er truet, blant annet på grunn av økt innvandring til Europa fra land i Midtøsten. Med dette menes her en antakelse om at det finnes grunnleggende motsetninger mellom islam på den ene siden og et påstått felles verdigrunnlag i kristen og jødisk tradisjon og kultur på den andre siden. Dette brukes som argument mot multikulturalistisk politikk og mot innvandring fra land der islamsk religion er dominerende.

Oslo Symposium har blitt anklaget for å ha en fundamentalistisk profil på grunn av noen av talernes retorikk, standpunkt og påstander om norske verdier, islam, homofilt ekteskap, selvbestemt abort, Israel og Midtøsten-konflikten, innvandring, likestilling og feminisme samt religionens plass i samfunnet. Dette har vært viktige tema på Oslo Symposium gjentatte ganger.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg