Oslo Symposium er et åpent arrangement som har blitt gjennomført hvert valgår siden 2011 i Oslo. Arrangementet har en kristenkonservativ profil, og består av en serie taler med religiøst og politisk innhold med formål om blant annet å mobilisere de kristne i Norge politisk. I 2017 deltok rundt 700 personer på det to dager lange arrangementet. 

Oslo Symposium har vært ledet av Bjarte Ystebø siden oppstarten i 2011. Ystebø sammen med andre arrangører har forklart at de er inspirert av den kristenkonservative bevegelsen i USA

Politikere fra Kristelig folkeparti, FremskrittspartietHøyre og Partiet De Kristne har gjentatte ganger deltatt på Oslo Symposium, i tillegg til aktivister, samfunnsdebattanter, representanter fra religiøse organisasjoner eller organisasjoner med tilstøtende verdisyn. Arrangørene har også flere ganger invitert talere fra USA og Israel til å snakke på symposiet, som den israelske ambassadøren til Norge og samfunnsdebattanter og politikere fra USA. Den kristne profilen er sammensatt fra ulike kristne miljøer i Norge. 

Organisasjoner og aktører som Kristenfolket, Den kristne ambassaden i Jerusalem, kanalen TV Visjon Norge og avisen Norge IDAG har vært med på å organisere, dekke og/eller sponse Oslo Symposium, i tillegg til at representanter herfra har deltatt som talere.

I følge Ystebø og flere av talerne står Norge og Europa i en verdikamp der den «judeokristne kulturarven» er truet, blant annet på grunn av økt innvandring til Europa fra land i Midtøsten. Med dette menes her en antakelse om at det finnes grunnleggende motsetninger mellom islam på den ene siden og et påstått felles verdigrunnlag i kristen og jødisk tradisjon og kultur på den andre siden. Dette brukes som argument mot multikulturalistisk politikk og mot innvandring fra land der islamsk religion er dominerende.

Oslo Symposium har blitt anklaget for å ha en fundamentalistisk profil på grunn av noen av talernes retorikk, standpunkt og påstander om norske verdier, islam, homofilt ekteskap, selvbestemt abort, Israel og Midtøsten-konflikten, innvandring, likestilling og feminisme samt religionens plass i samfunnet. Dette har vært viktige tema på Oslo Symposium gjentatte ganger.

 

 

 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.