Oslo (næringsliv)

Artikkelstart

Næringslivet i Oslo strekker seg utover kommunegrensene, og man må i økonomisk forstand oppfatte hele byregionen som ett arbeidsmarked med et integrert næringsliv.

Det felles arbeidsmarkedet illustreres ved at rundt 180 000 yrkestakere bosatt i andre kommuner har arbeid i Oslo (tall fra 2019). Omvendt har rundt 66 000 yrkestakere bosatt i Oslo arbeid utenfor bygrensen, de fleste i Viken.

Tjenesteyting

Det er tjenesteyting i vid forstand – varehandel, samferdsel, bank- og forsikringsvirksomhet, offentlig og privat tjenesteyting med mer – som utgjør det dominerende elementet i byens næringsliv, målt etter antall sysselsatte. Oslo forsyner hele landet med tjenester. Oppbyggingen av statsadministrasjonen etter 1814 og den byggevirksomheten som fulgte, var viktige drivkrefter i Oslos sterke vekst på 1800-tallet. Etter 1950 har den statlige forvaltningen økt sterkt i Oslo, selv om mindre deler av statsforvaltningen er flyttet ut av byen eller etablert andre steder.

Også når det gjelder privat tjenesteyting er Osloregionen viktigst i landet. Med en kjøpekraftig befolkning og stor turisttrafikk er varehandelen betydelig. Bank og forsikring gir også en betydelig sysselsetting, det samme gjelder annen forretningsmessig tjenesteyting. Viktigste bransjer innen næringen i Oslo er teknisk, merkantil og juridisk tjenesteyting med mer, foruten it-tjenester. I motsetning til industri og varehandel er en vesentlig del av tjenesteytingen beliggende i byens sentrale strøk, for en stor del i bysenteret.

Oslo betyr mye som turistby, både som inngangsport fra utlandet og som turistmål i seg selv. Byen hadde i 2019 i alt 5 340 000 gjestedøgn ved hotellene, noe som tilsvarer 21,3 prosent av hele landet. Oslos hoteller har vesentlig høyere kapasitetsutnyttelse enn hotellene ellers i landet, særlig som følge av en høy andel kurs, konferanser og forretningsreisende, som har muliggjort en relativt jevn trafikk over hele året.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg