Oscar Pistorius

Faktaboks

Oscar Pistorius

Oscar Leonard Karl Pistorius. Blade Runner

Født
22. november 1986, Sandton, Transvaal, Sør-Afrika

Oscar Pistorius, sør-afrikansk friidrettsutøver, sprinter kjent som "den raskeste mannen uten bein" eller som "Blade Runner". Pistorius har vunnet fire gullmedaljer i paralympiske leker. Foto fra 2011 under VM i friidrett.

Av .
Lisens: Gnu FDL

Artikkelstart

Oscar Pistorius, sør-afrikansk friidrettsutøver, sprinter kjent som "den raskeste mannen uten bein" eller som "Blade Runner". Pistorius har vunnet fire gullmedaljer i paralympiske leker, og han har også tatt medaljer i mesterskap for funksjonsfriske utøvere.

Pistorius ble født uten leggbein og amputerte begge beina nedenfor knærne da han var 11 måneder gammel. I tenårene begynte han å konkurrere i friidrett og fikk sine Flex-Foot Cheetahs løpeproteser i 2004. I sine første paralympiske leker i 2004 vant han gull og satte ny verdensrekord på 200 meter og tok bronse på 100 meter. Under de paralympiske leker i Beijing i 2008 vant han 100, 200 og 400 meter.

Siden 2008 har han hatt lov til å delta i løp for funksjonsfriske av Det internasjonale friidrettsforbundet IAAF. Han deltok i friidretts-VM i Taegu i 2011 og vant sølv med Sør-Afrikas stafettlag på 4x400 meter. Pistorius løp kun semifinalen, men fikk medalje som en del av laget. I 2012 tok han sølv på 400 meter og 4x400 meter under Afrikamesterskapet i friidrett.

Pistorius deltok i OL i London 2012 som første amputerte utøver noensinne i et OL. Han løp på stafettlaget til Sør-Afrika i finalen på 4x400 meter og tok en 8. plass. Han var også flaggbærer for Sør-Afrika under avslutningsseremonien. Under de paralympiske leker samme år tok han sølv på 200 meter.

Oscar Pistorius ble i februar 2013 arrestert og siktet for overlagt drap på sin kjæreste, Reeva Steenkamp. Hun ble skutt i Pistorius' hjem natt til 14. februar, men Pistorius har hevdet at det skjedde som resultat av en ulykke, og at han skjøt i tro om at det var en inntrenger i huset.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg