Oscar Pistorius, sør-afrikansk friidrettsutøver, sprinter kjent som "den raskeste mannen uten bein" eller som "Blade Runner". Pistorius har vunnet fire gullmedaljer i paralympiske leker. Foto fra 2011 under VM i friidrett.

Oscar Pistorius av Erik van Leeuwen. Gnu FDL

Oscar Pistorius, sør-afrikansk friidrettsutøver, sprinter kjent som "den raskeste mannen uten bein" eller som "Blade Runner". Pistorius har vunnet fire gullmedaljer i paralympiske leker, og han har også tatt medaljer i mesterskap for funksjonsfriske utøvere.

Pistorius ble født uten leggbein og amputerte begge beina nedenfor knærne da han var 11 måneder gammel. I tenårene begynte han å konkurrere i friidrett og fikk sine Flex-Foot Cheetahs løpeproteser i 2004. I sine første paralympiske leker i 2004 vant han gull og satte ny verdensrekord på 200 meter og tok bronse på 100 meter. Under de paralympiske leker i Beijing i 2008 vant han 100, 200 og 400 meter.

Siden 2008 har han hatt lov til å delta i løp for funksjonsfriske av Det internasjonale friidrettsforbundet IAAF. Han deltok i friidretts-VM i Taegu i 2011 og vant sølv med Sør-Afrikas stafettlag på 4x400 meter. Pistorius løp kun semifinalen, men fikk medalje som en del av laget. I 2012 tok han sølv på 400 meter og 4x400 meter under Afrikamesterskapet i friidrett.

Pistorius deltok i OL i London 2012 som første amputerte utøver noensinne i et OL. Han løp på stafettlaget til Sør-Afrika i finalen på 4x400 meter og tok en 8. plass. Han var også flaggbærer for Sør-Afrika under avslutningsseremonien. Under de paralympiske leker samme år tok han sølv på 200 meter.

Oscar Pistorius ble i februar 2013 arrestert og siktet for overlagt drap på sin kjæreste, Reeva Steenkamp. Hun ble skutt i Pistorius' hjem natt til 14. februar, men Pistorius har hevdet at det skjedde som resultat av en ulykke, og at han skjøt i tro om at det var en inntrenger i huset.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.