Oscar Handeland

Faktaboks

Oscar Handeland
Født
14. april 1890
Død
5. september 1967

Artikkelstart

Oscar Handeland var en lærer ved Norsk Misjonssambands skole på Fjellhaug fra 1915 til 1959, redaktør av misjon tidsskriftene Kineseren (Utsyn) fra 1912 til 1936 og Fast Grunn fra 1948 til 1961. Han var forfatter av en rekke arbeider om misjonshistorie og er regnet som en historiker som ut fra et lekmannsperspektiv dokumenterte misjonshistorie. Han er kjent for å få frem lekmannsbevegelsens forhold til den norske kirken. Han kom selv fra et aktivt lekmannsmiljø på Åseral i Vest Agder. Handeland startet sitt arbeid i Det norsk lutherske Kinamisjonsforbund,

Som historiker er han regnet som en god forteller som la vekt på å skildre historien ut fra det som var fakta. Han skrev i introduksjonen til bokverket Vårløysing:

« Sanninga må gå framom alt anna. Men det hjelper lite om fortellinga er aldri så sann når ho blir fortalt så turt og livlaust at ingen les henne. Det ideelle populære historieverket bør vera både litande og livfullt. Det mål har eg stila imot.»

Sett med dagens historikerøyne har imidlertid hans arbeider den svakheten at han ikke oppga kilder. Det er liten tvil om at han arbeidet grundig med arkivkilder og samlet inn fortellinger fra misjonen, men de er i begrenset grad oppgitt i hans arbeider.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Handeland, Oscar (1966). Vårløysing Band I-III. Bergen: Lunde & Co Forlag
  • Handeland, Oscar (1948). Kristenliv på Agder. 50 års-skrift for Agder krins av Det norske lutherske Kinamissionsforbund. Oslo: Det norske lutherske Kinamissionsforbund.
  • Handeland, Oscar (1941). Det norske lutherske Kinamissionsforbund gjennom 50 år. Oslo: Det norske lutherske Kinamissionsforbund.
  • Handeland, Oscar (1923). To linor i norsk kyrkjepolitikk. Bergen: Lunde & Co Forlag
  • Handeland, Oscar (1918). Norsk kristendomsforkynning. Bergen: Lunde & Co Forlag
  • Kjebekk, Erik (1991). Verden for Kristus. Norsk Luthersk Misjonssamband 1891 – 1991. Heimearbeidet. Oslo: Lunde forlag

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg