Osamu Dazai

Faktaboks

Osamu Dazai

太宰治, Shūji Tsushima

født:
19. juni 1909, Kanagi, Japan
død:
13. juni 1948, Tokyo, Japan

Osamu Dazai var en japansk forfatter som var aktiv i årene etter andre verdenskrig. Dazai regnes til buraiha – den såkalte "dekadente kretsen" av forfattere i etterkrigstiden.

Bakgrunn

Dazai ble som Shūji Tsushimafødt i landsbyen Kanagi (i dag: Goshogawara) i Aomori prefektur nord i Japan. Han var sjette sønn av en velstående jordeier og politiker. Han studerte fransk litteratur ved Tokyo keiserlige universitet, men avbrøt studiene.

Dazai levde et turbulent liv, preget av perioder med alkohol- og narkotikamisbruk, og han havnet stadig på kant med familien. Han forsøkte i 1930 å ta sitt eget liv sammen med en barvertinne. Kvinnen omkom, men Dazai overlevde. Han ble mistenkt for å ha bidratt til kvinnens selvmord, men saken ble henlagt. Dazai hadde også tilknytning til den ulovlige kommunistiske bevegelsen i Japan, men brøt båndene i 1932 etter press fra storebroren.

Dazais første litterære inspirasjonskilde var Ryūnosuke Akutagawa, men han ble også påvirket av samtidens sosialistiske litteratur. Han gikk senere i lære hos Masuji Ibuse. Han fikk sitt litterære gjennombrudd i 1936 med Bannen (Skumringsår). Han fortsatte å skrive i krigsårene og utga to romaner i årene etter krigen: Shayō (Synkende sol) og Ningen shikkaku (Uskikket til menneske). Etter flere mislykkede selvmordsforsøk tok han sitt eget liv i 1948.

Dazai fikk en litterær pris oppkalt etter seg i 1965 som i dag deles ut av Mitaka by og forlaget Chikuma Shobō.

Forfatterskap

Dazais forfatterskap regnes til de såkalte buraiha, den "dekadente kretsen" av japanske forfattere som vokste fram i de kaotiske årene etter andre verdenskrig. Buraiha-forfatterne var i motsetning til de fleste foregående litterære kretser ikke organisert omkring noe tidsskrift, og begrepet var snarere en samlebetegnelse på enkeltforfattere fra etterkrigsperioden som gjennom liv og litteratur markerte seg som motstandere av tidens konvensjoner, moral og myndigheter. I tillegg til Dazai omfatter betegnelsen forfattere som Ango Sakaguchi, Jun Ishikawa og Sakunosuke Oda.

Dazais forfatterskap kjennetegnes av hans selvutleverende kombinasjon av desperasjon og svart humor. Tekstene hans var til dels sterkt selvbiografiske, og han fortalte åpenhjertig om sin utsvevende livsstil, narkotikamisbruk og konfliktene med familien.

Osamu Dazais utgivelser

Oversatt til norsk

  • "Desperat appell" (Kakekomi uttae), . Oversattav Eldrid Folkeson i Japan forteller i 1996.
  • "Knakketiknakk" (Tokatonton), 1947. Oversatt av Magne Tørring i Knakketiknakk: Korte japanske fortellinger 1895–2012 i 2018.

Andre utvalgte utgivelser

  • "Bannen"(Skumringsår), 1936.
  • "Hashire Merosu" (Løp, Moerus!), 1940.
  • Shayō (Synkende sol), 1947.
  • Ningen shikkaku (Uskikket til menneske), 1948.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg