Oruro

Karneval i Oruro, Bolivia
Byens årlige karneval står oppført på UNESCOs liste over mesterverker i muntlig og immateriell kulturarv.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Oruro er en by i BoliviaAltiplano-høysletta, midt mellom La Paz og Sucre. Byen ligger 3700 meter over havet og har 264 683 innbyggere (INE, 2012). Den er hovedstad i provinsen med samme navn, og sete for Oruro bispedømme. Det årlige karnevalet i februar/mars anses som en av de største folkeminnetradisjonene i Sør-Amerika og tiltrekker mange turister.

Faktaboks

Uttale
orˈuro

Oruro er midtpunkt i et gruvedistrikt med utvinning av tinn, sølv, kobber og wolfram. Byen ble grunnlagt i 1606 som et sølvgruvesenter i en region bebodd av uru-folk – som byen siden ble oppkalt etter. Siden 1600-tallet har Oruro opplevd flere opp- og nedgangskonjunkturer som følge av avhengigheten til gruveindustrien.

De siste tiårene har handel og turisme blitt vel så viktig for byens økonomi. På 1600-tallet forbød spanjolene urfolkenes gatefestivaler, men de fortsatte under dekke av kristen liturgi. Slik ble karnevalet i Oruro en helt spesiell blanding av urfolklige tradisjoner og kristne riter. Det står oppført på UNESCOs liste over mesterverker i muntlig og immateriell kulturarv.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg