Orel (romfartøy)

Sojus til venstre, og Orel for henholdsvis lav jordbane og utenfor lav jordbane.
/Wikimedia Commons.
Lisens: CC BY SA 2.0

Artikkelstart

Orel – tidligere Federatsiya eller Føderasjonen, er et russisk bemannet romfartøy under utvikling for romorganisasjonen Roskosmos i selskapet RSC Energia. Prosjektet ble startet etter at et forsøk på å utvikle et bemannet romfartøy i samarbeid med den europeiske romorganisasjonen ESA stoppet i 2006. Energia ble tildelt en utviklingskontrakt 19. desember 2013.

Faktaboks

Også kjent som

Føderasjonen

Romfartøyet, regnet som et svar på USAs Orion, skal kunne brukes på bemannede ferder til lave jordbaner og til Månen, dessuten på ubemannede oppdrag. Det vil kunne frakte opptil seks kosmonauter pluss 500 kilogram forsyninger og utstyr til Den internasjonale romstasjonen, der det skal kunne være tilkoblet et år. Til kretsløp rundt Månen skal det kunne frakte opptil fire kosmonauter pluss 100 kilogram forsyninger på en opptil 14 dager lang ferd. En landing på Månen vil kreve spesialseksjoner. På et ubemannet oppdrag i lav jordbane skal Føderasjonen kunne ha med 2000 kilogram opp og 500 kilogram ned.

Romfartøyet får en oppskytningsvekt fra cirka 21 tonn (jordbane) til 21,4 tonn (Månen). Det er i stor grad bygget opp av komposittmaterialer.

Roskosmos planlegger første ubemannede oppskytning i 2023, mens en bemannet oppskytning er forventet i 2025.

Oppskytningene skal skje med Angara bæreraketter fra Russlands nye Vostochny-kosmodrom øst i landet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg