Ordenen Det Gylne Skinn

Ordenstegnet for Det gylne skinns orden er en gyllen sauebukkfell som blir båret i et rødt bånd eller ved særlige anledninger i en kjede om halsen.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Artikkelstart

Ordenen Det Gylne Skinn er en verdslig orden, innstiftet i 1429 av hertug Filip den gode av Burgund. Gylne skinn er en suveren ridderorden, og har vært forbilde for flere andre ordener. Egentlig kunne bare katolikker bli riddere av Gylne skinn, men dette ble i Spania ikke strengt overholdt for utlendinger. Begge utgaver hadde samme ordensemblem, som forestilte en gyllen sauebukkfell. Det ble båret i et rødt bånd eller ved særlige anledninger i en kjede om halsen. Ordenens skatter, blant annet dens messeutstyr og heraldiske insignier, er utstilt i Skattkammermuseet i Hofburg, Wien.

Faktaboks

Også kjent som

spansk Toisón de oro

tysk Goldenes Vlies

engelsk Order of the Golden Fleece

Ordenen ble innstiftet av hertug Filip den gode av Burgund. Gjennom arv og giftermål gikk stormesterverdigheten over til huset Habsburg. Etter Karl 5s tronfrasigelse fortsatte den spansk-nederlandske linjen av huset å utdele ordenen. Da denne grenen døde ut i 1700, gjorde de østerrikske habsburgere krav på stormesterverdigheten, og fra 1713 til republikkens innførelse (Østerrike i 1918, Spania i 1931) ble ordenen utdelt både av de spanske kongene av huset Bourbon og av de østerrikske keisere som den fornemste utmerkelse de kunne gi. Ordenen utdeles siden 1975 igjen av den spanske kongen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg