Orange Is the New Black

Artikkelstart

Orange Is the New Black er en amerikansk drama- og komiserie som debuterte på Netflix i 2013. Den er en av strømmegiganten Netflix' viktigste serier, og kanskje deres største egenproduserte suksess. Sju sesonger ble sendt frem til 2019.

Handling

Orange Is the New Black finner sted i det fiktive fengselet Litchfield Penitentiary i småbyen Litchfield i delstaten New York. Serien er skapt av Jenji Kohan og baserte seg i starten på Piper Kermans selvbiografiske fortelling Orange Is the New Black: My Year in a Women’s Prison (2010). Hovedkarakteren Piper Chapman (spilt av Taylor Schilling) er basert på Kerman, men etter hvert har TV-serien gradvis gått bort fra Kermans historie og gitt mer fokus til andre fiktive karakterer. Etter fem sesonger hadde serien hatt tid til å gi et bredt portrett av det amerikanske fengselssystemet og de mange ulike personlighetene som finnes blant innsatte og ansatte i et ordinært kvinnefengsel.

Karrakterer

Serien har særlig fått mye ros for sine mange forskjellige kvinnelige karakterer, roller som gjerne har vært underrepresentert i store amerikanske TV-serier. Eksempler på dette er den mentalt forstyrrede innsatte Suzanne «Crazy Eyes» Warren (spilt av Uzo Aduba) og den transseksuelle Sophia Burset (spilt av Laverne Cox).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg