Opus Dei

Opus Dei er en katolsk konservativ organisasjon. Den ble stiftet i Madrid i 1928 av Josemaria Escrivá de Balaguer. Fra 1930 er det også en selvstendig ledet kvinnelig gren. Begge ble offisielt godkjent av paven i 1950. Den har hovedkvarter i Roma.

Faktaboks

uttale:
ˈopus dˈei
etymologi:
latin ‘Guds gjerning’

Opus Dei driver sin virksomhet i mer enn 50 land, har cirka 80 000 medlemmer og 1600 prester. Organisasjonen er siden 1982 et såkalt personlig prelatur, og ledes av en biskop. Medlemmene lever «i verden» uten ordensløfte eller ordensdrakt, men forplikter seg til å bruke all sin fritid fra sine profesjonelle yrker til andaktsøvelser og kirkelige aktiviteter, i første rekke undervisning.

Opus Dei fikk en rask utbredelse i en rekke land, særlig Irland og Frankrike. Organisasjonen har grunnlagt og driver et moderne universitet i Navarra, colleges i Afrika og Japan samt en rekke studenthjem i mange land.

Organisasjonen fikk særlig betydning i Spania, der cirka en tredjedel av dens medlemmer finnes, derav mange fra ledende industrielle, økonomiske, tekniske og akademiske sjikt. Mot slutten av Franco-regimet, særlig etter regjeringsomdannelsen i 1969, satset Spanias diktator på de europeiskorienterte og mer faglige teknokratene i Opus Dei fremfor sin egen Falangistbevegelse, som forsøk på en viss politisk oppmykning. Innføringen av demokratiet i Spania (1976) synes ikke å ha svekket Opus Dei og dens innflytelse.

Grunnleggeren Escrivá de Balaguer døde i 1975 og ble saligkåret av paven i 1992.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg