Kart Opplandske festninger.

Festningsanleggene omtalt som (de) Opplandske festninger.

Kart Opplandske festninger.

Opplandske festninger er et samlebegrep som tidligere ble benyttet om festningsanleggene Christiansfjeld/Kristiansfjell i Elverum, Blaker ved Sørumsand og Basmo ved Rødenes i Marker. Også Kongsvinger festning har blitt innbefattet i begrepet.

Faktaboks

Også kjent som

(de) Oplandske festninger

Anleggene ble anlagt fra tidlig i 1680-årene og utgjorde samlet en slags forsvarslinje, en tidlig «Glommalinje», mot angrep fra Sverige. Enkeltanleggenes samtidige relevans, fysiske utstrekning/utbygging og historiske betydning varierer, men felles er at alle er gode representanter for den kolossale utbyggingen av festningsanlegg som fant sted i Norge etter Krabbekrigen og freden i Roskilde 1658. Bakgrunnen for dette var både nye grenser mot Sverige og de store og tilbakevendende stridighetene mellom nettopp Sverige og Danmark-Norge på denne tiden.

Navnet

Det er ikke allmenn enighet om hvordan navnet Opplandske festninger kom til. Datidens Oppland(ene) omfattet for eksempel ikke Marker, samtidig som Elverum var del av Opplandene, og Solør (Kongsvinger) og Romerike (Blaker) kan regnes til Opplandene. Videre hadde det viktige Oppland regiment standkvarter på Elverum, og deltok flere ganger i felttog mot svenskene i sørøst. Dette kan ha hatt betydning for benevningen Opplandske festninger, men det er en hypotese og er ikke bekreftet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg