Oppland - administrasjon, skoler m.m

Lillehammer er sete både for den fylkeskommunale administrasjonen og for fylkesmannen. Oppland har to somatiske sykehus (Gjøvik og Lillehammer), et revmatismesykehus i Lillehammer samt psykiatrisk sykehus i Vestre Toten. Fylket eier og driver 10 skoler under lov om videregående opplæring. Det er 5 folkehøyskoler i fylket. Høgskolen i Innlandet Lillehammer tilbyr studier bl.a. i kultur og mediefag, pedagogikk, samfunnsfag, helse- og sosialfag og film- og fjernsynsfag. NTNU i Gjøvik har avdelinger for bygg, maskin, informatikk, geomatikk og sykepleie. I Gjøvik ligger Handelshøyskolen BI med avdelinger for økonomi og markedsføring. På Lillehammer ligger Nansenskolen.

I Oppland utkommer to dagsaviser: Gudbrandsdølen Dagningen (etter sammenslåing 1997 av Gudbrandsdølen Lillhammer Tilskuer og Dagningen) og Oppland Arbeiderblad (Gjøvik) foruten de fem lokalavisene Hadeland (Brandbu), Valdres (Fagernes), Dølen (Vinstra), Vigga (Dovre) og Fjuken (Skjåk). NRK har distriktskontor i Lillehammer, lokalkontor på Fagernes.

Oppland har 26 kommuner. Fylket omfatter 5 prostier med 34 prestegjeld og 87 sogn. Fylket er delt i 5 tingrettsdistrikter og tilhører Innlandet politidistrikt (sammen med Hedmark).

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg