Det viktigste dialektskillet i Oppland fylke går mellom det østlandske flatbygdmålet på Hadeland, i Land og på Toten og fjellbygdmålet i Valdres og Gudbrandsdalen. Målet i Sør-Gudbrandsdalen (til Kvam i Nord-Fron) viser overgangsformer mellom flatbygdmål og egentlig fjellbygdmål.

Flatbygdmålet i Oppland minner mye om målet i tilgrensende flatbygder i sør og øst. Fjellbygdmålet hører til midlandsmålene og har mange fellestrekk med dialektene i fjellbygdene lenger sør (Hallingdal, Telemark).

Fjellbygdmålet har holdt på fullvokal (i/e, u/o) der flatbygdmålet har svekket den til ə, for eksempel i bygde, viso, flertall av bygd, vise. Tilsvarende former i flatbygdmålet er bygdər, visər. Videre har fjellbygdmålet ulike endinger i bestemt form entall av sterke og svake hunkjønnsord, for eksempel i sole mot visa, der flatbygdmålet har sola, visa.

Alle dialektene i Oppland har de vanlige østnorske særtrekkene. Jamvektloven har gjort at infinitiv er kløyvd (fara : kaste), og at også svake hankjønns- og hunkjønnsord er todelte (ei viku : ei vise, ein hana, hånå (Valdres: hane) : ein låve, ein kubbe).

Lydverk (fonologi)

Tjukk l

Det er tjukk l som svarer til gammelnorsk l og rð. Bare Vang i Valdres har det vestnorske forholdet med r av gammelnorsk , for eksempel gar, bor.

Palatalisering

Med unntak av Valdres og Hadeland har hele fylket i sterkere eller svakere grad j-farget (palatal) uttale av ll, nn, dd. Hadeland har gv- i ord som har kv- i resten av fylket (gvit, gvass mot kvit, kvass) og er med å danne et mellomområde mot v- lenger sør.

Dativ

Dativ er i bruk (med skiftende former) overalt unntatt på Hadeland. I yngre mål, særlig på flatbygdene, går flere tradisjonelle dialekttrekk tilbake.

Les mer i Store norske leksikon

Se også språkavsnittet under Hadeland, Land, Toten.

Litteratur

  • Lie, Svein (1990: Indre Østlandet. Trykt i Jahr, Ernst Håkon (red.): Den store dialektboka. Oslo: Novus. Side 101-116.
  • Mæhlum, Brit og Røyneland, Unn (2012: Det norske dialektlandskapet. Oslo: Cappelen Damm Akademisk forlag.
  • Skjekkeland, Martin (2005): Dialektar i Noreg. Tradisjon og fornying. Kristiansand: Høyskoleforlaget.
  • Skogstad, Olav red. (1974): Austlandsmål. Språkarv og språkbruk på Indre Austlandet. Oslo: Det Norske Samlaget.
  • Venås, Kjell (1990): Fjell-Noreg (om midlandske dialekter : Numedal, Hallingdal, Valdres og Gudbrandsdalen). Trykt i Jahr, Ernst Håkon (red).: Den store dialektboka. Oslo: Novus. Side 45-61.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg