Oplandenes Avis

Oplandenes avis var en avis som ble utgitt i perioden 1872 til 1916, da avisen slo seg sammen med Hamar Stiftstidende under navnet Hamar Stiftstidende og Oplandenes Avis.

Historie

Målmannen Olaus Arvesen ble sparket fra redaktørstolen i Hamar Stiftstidende og svarte umiddelbart med å grunnlegge konkurrenten Oplandenes Avis i 1872. Avisen var «Organ for det uavhængig frisinnede venstre». Han fikk Ivar Aasen til å skrive i avisen, og Arvesen var i tillegg til å være redaktør både ansvarlig utgiver og ikke minst eier av trykkeriet som produserte den.

Oplandenes Avis kom ut to ganger i uken, men økte i 1879 til tre ukentlige utgivelser og fra 1889 til seks. På 1880-tallet arbeidet blant annet seinere statsråd Johan Castberg i avisen. Politisk tilhørte Arvesen kretsen rundt Johan Sverdrup, og i 1879 ble han valgt til vararepresentant til Stortinget. I perioden 1892–94 møtte han som fast representant for Venstre, og 1896–97 som vararepresentant.

Etter at Arvesen sluttet i Oplandenes Avis i 1906, dreide avisen mot høyre. K. Konstad var redaktør en kort periode før Ivar Bergan overtok. Gerhard Jynge ble ny utgiver. Avisen var en reell konkurrent til Hamar Stiftstidende. Politisk lå de to avisene nå tett opp til hverandre, og i 1916 gikk framstående menn i Hedmark Amt sammen om å etablere et aksjeselskap for å slå de to avisene sammen. Den 30. juni 1916 kom Oplandenes avis ut for siste gang. E. Bühring Dehli overtok som redaktør i den nye avisen med det fantasifulle navnet Hamar Stiftstidende og Oplandenes Avis.

Ved valgene i 1903 og 1906 samarbeidet Frisinnede Venstre med Høyre under navnet Samlingspartiet, og seinere stilte de liste sammen ved stortingsvalget. Det politiske ståstedet til Hamar Stiftstidende og Oplandenes Avis ble grundig fastslått i første nummer av den nye avisen, 1. juli 1916. På lederplass skriver redaktøren at: «I politisk Henseende vil de forenede Blade som Organ for Høyre og det frisinnede Venstre arbeide for et fremskrittsvenlig modernt Politikk og med bestemt Motstand mot Socialismen søke at samle flest mulig fra de borgerlige Partier.»

Fakta

  • Oplandenes Avis: første nr. 3.7.1872
  • Siste nr. 30.6.1916,
  • Da gikk avisen sammen med Hamar Stiftstidende under navnet Hamar Stiftstidende og Oplandenes Avis, første nr. 1.7.1916.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg